Konkurs za javna priznanja Grada Zenica

foto: Ismir Sačak

Ocjenjivački sud Grada Zenica raspisao je Konkurs za javna priznanja Grada Zenica.

Povodom 20.marta – Dana Grada Zenica u 2019. godini dodjelit će se javna priznanja utvrđena Odlukom o javnim priznanjima i to:

– “Grb Zenice” • “Nagrada Zenice” i – “Plaketa Zenice”.

“Javna priznanja mogu se dodjeljivati građanima Zenice i drugim licima koja rade na području Grada Zenica, udruženjima građana, lokalnim zajednicama,ustanovama, privrednim društvima, drugim pravnim subjektima za uspjehe u radu i aktivnostima kojima znatno doprinose razvoju Zenice ili pojedinih djelatnosti, afirmaciji njenih interesa, u znak odavanja počasti i zahvalnosti, te unapređenju ljudskih prava i razvoju demokratije. Javna priznanja mogu se dodjeljivati i državljanima drugih zemalja, prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organizacijama iz drugih država”.

  1. Kriteriji za dodjelu javnog priznanja su:

– Najbolji rezultati postignuti u teorijskom i praktičnom radu na pojedinom području rada, objavljena, prikazana, izložena, izvedena ili na drugi način prezentirana postignuta ili nagrađena ostvarenja i rezultati, uživanje ugleda stručnjaka ili djelatnika iz određene oblasti, odnosno uspješnog privrednog društva, ustanove, udruženja građana ili drugog pravnog subjekta.

A)”GRB ZENICE”

“Grb Zenice” dodjeljuje se građanima Zenice i drugim licima koji rade i djeluju na području Grada Zenica, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim subjektima za izuzetne zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu na unapređenju nauke, privrede, obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalnebrige i drugih područja društvenog života u Gradu Zenica”

B)”NAGRADA ZENICE”

“Nagrada Zenice” dodjeljuje se građanima Zenice i drugim licima, njihovim udruženjima, lokalnim zajednicama, ustanovama, privrednim društvima i drugim pravnim subjektima povodom njihovih jubileja, za uspjehe u poslovanju, zasluge za razvoj Grada Zenica, unapređenje kvaliteta življenja, te afirmaciji Zenice ijačanju njenog ugleda u zemlji i svijetu”. Novčani iznos nagrade neće se dodjeljivatiprofitnim organizacijama.

C)”PLAKETA ZENICE”

“PlaketaZenice” dodjeljuje se građanima Zenice i drugim licima koja rade na području Grada Zenica, udruženjima građana, privrednim društvima, ustanovama i drugim subjektima povodom Dana Zenice ili drugih godišnjica za trajniju, općepriznatu djelatnost kojom su znatno doprinijeli razvoju i afirmaciji Zenice”.

  1. Rok i način predlaganja

Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja upućuju se Ocjenjivačkom sudu do 31. januara 2019. godine. Pravo predlaganja kandidata za dodjelujavnih priznanja imaju, u skladu sa Odlukom o javnim priznanjima Zenice, građani, udruženja građana, članovi Gradskog vijeća Zenica, radna tijela Gradskog vijeća Zenica, Gradonačelnik Zenice, organi mjesnih zajednica, ustanove,strukovne organizacije, vjerske zajednice, privredna društva i drugi pravni subjekti. Prijedlog za dodjelu javnog priznanja podnosi se u pisanom obliku i na popunjenom obrascu za jedno od predloženih javnih priznanja koji se može preuzeti na web stranici Grada Zenica ili u Stručnoj službi Gradskog vijeća i dostavlja se Ocjenjivačkom sudu putem Stručneslužbe Gradskog vijeća.

Prijedlog iz prethodnog stava sadrži sljedeće:

ime, prezime i adresu kandidata, odnosno naziv privrednog društva, ustanove,vjerske zajednice, udruženja građana ili drugih pravnih subjekata koji se predlažu za dodjelujavnog priznanja, vrstu javnog priznanja (“Grb Zenice”, “Nagrada Zenice” ili “Plaketa Zenice”), oblast za koju se predlaže dodjelajavnog priznanja, obrazloženje prijedloga, raspoloživu dokumentaciju kojom se potvrđuju navodi iz obrazloženja.

Prijedlozi koji budu podneseni od neovlaštenih podnosilaca ili izvan roka za podnošenje ili nepotpuni u pogledu sadržaja, neće se uzimati u razmatranje.