Batonovi muhabeti

“Stotinu godina od pada vladavine Austro-ugarske monarhije” bila je tema sinošnjih  Batonovih muhabeta čime je nastavljeno obilježavanje jednog značajanog jubileja i perioda koji je ostavio veliki trag u Bosni i Hercegovini.

Mustafa Spahić Mujki prošli put je o tome govorio kroz prizmu islamske zajednice, a ovaj put fokus je bio na učeće Bošnjaka u Prvom svjetskom ratu.

Univerzitetski profesor historije države i prava Ajdin Husejnagić kaže kako je akcentiranje ovog perioda važno za državu i sve narode u Bosni i Hercegovini, a posebno za Bošnjake zbog jedne manifestacije koju su doživjeli u periodu od 1878 do 1918. godine. Na objektivan način akcentirao je svu historijsku baštinu Bošnjaka nakon tog perioda i ukazao na sve prednosti koje je u kulturnom i obrazovno- edukativnom smislu Austrougarska izgradila i ostavila iza sebe, a koje predstavljaju i danas čvrstu vezu između ove dvije zemlje.

Novinar Sinan Gluhić i Amir Ismić fokusirali su pričom, video i foto prezentacijama pažnju učesnika na učešće Bošnjaka na Soškom i Ruskom frontu, na njihovo herojstvo, snalažljivost i spremnost da izdrže gotovo neizdrživo u surovim uslovima, ali i ukazali na potrebu čuvanja i promocije kulturno – historijskog nasljeđa. Slovenci i Italijani to zajedničkim snagama rade, spajajući historiju Soškog fronta sa današnjim prirodnim ljepotama  i vrijednostima ovog dijela Alpa. Uz historičare, stručnu javnost, studente i slučaje posjetioce ovo područje je veoma interesantno planinarima, alpinistima i ljubiteljima drugih adrenalinskih sportova i hobija, a u poratno vrijeme i ovoj oblasti je dobra obostrana saradnja BiH i Slovenije. (S. Gluhić)