Raste interes investitora za ulaganja u Zenicu, novi projekti u Poslovnoj zoni

Tokom 2018. godine u Poslovnoj zoni Zenica 1 prodato je 11 građevinskih parcela, što je značajan porast u odnosu na raniji period.

Evidentan porast interesa za investiranje na području Grada Zenica veže se uz poboljšanje poslovnog ambijenta, te činjenicu da je Gradska uprava uložila značajna sredstva u razvoj infrastrukture. Na tome se neće stati, pa se već za narednu godinu najavljuje realizacija 9 novih projekata.

„Pozivi i posjete zainteresovanih investitora skoro su pa svakodnevni“, – kaže direktor agencije ZEDA Senad Pašalić, potvrđujući da je Poslovna zona Zenica 1 ove godine doživjela svojevrsni preporod. Usporedbe radi, kaže, zadnja investicija u Poslovnoj zoni bilježi se 2014.godine.

Pašalić dodaje da se u ovom momentu vrše radovi u cilju otvaranja novih parcela, unapređenju već postojeće i izgradnji nove infrastrukture. Na tome se neće stati, a garancija tome su predviđena sredstva u budžetu Grada Zenica za 2019.godinu, u ukupnom iznosu od milion KM.

Sredstva će, između ostalog, biti utrošena za uređenje stacionarnog i mobilnog saobraćaja, hortikulturno unapređenje same zone, uređenje saobraćajnica, nastavak radova na razvoju infrastrukture, te gasifikacija zone. „Riječ je o čitavom nizu projekata koji će doprinijeti jednom drugačijem izgledu, ali i drugačijoj funkcionalnosti kompletne poslovne zone“, – rekao je Senad Pašalić. (R.Šabanović)