Usvojen Budžet Grada Zenica za 2019. godinu u rekordnom iznosu od 60.670.000 KM

Budžet Grada Zenica u 2019. godini iznosiće rekordnih 60.670.000 konvertibilnih maraka, odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Prijedlog budžeta usvojen je sa 19 glasova za i 10 protiv.

Većina amandmana, koji su pristigli tokom javne rasprave, ocijenjeni su kao konstruktivni, te prihvaćeni od strane resorne salužbe.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, ističe da budžet ima stabilizirajući, razvojni i socijalni karakter, te da je za razliku od nacrta, na brojnim pozicijama došlo do povećanja sredstava, upravo zahvaljujući amandmanima. Sa druge strane, Gradska uprava nije odustala od ukidanja dosadašnjeg načina finansiranja boračkih udruženja, koje će u buduće sredstva dobijati na osnovu predloženih projekata.

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a, Almir Babajić, zadovoljan je činjenicom da je 80 procenata uloženih amandmana na kraju usvojena, a između ostalog da se za sport, umjesto 650 000, izdvoji 750 000 konvertibilnih maraka.

Sa druge strane za klub vijećnika SDA prijedlog budžeta nije prihvatljiv i trebao je biti izmjenjen, jer je potrošački, a ne razvojni. Predsjednik kluba ove stranke i predsjednik komisije za ekonomske odnose, Spahija Kozlić, napominje da gotovo ni jedan prijedlog SDA nije prihvaćen, zbog čega su podnijeli 16 amandmana, od kojih vijeće nije podržalo niti jedan.(R.Šabanović)