Narednog vikenda 20. jubilarno izdanje Međunarodnog šahovskog turnira Zenica 2018.

Šahovski klub Preporod iz Zenice, 22. i 23. decembra organizuje 20. jubilarno izdanje Međunarodnog otvorenog šahovskog turnira Zenica 2018.

Igraće se Švicarski sistem od devet kola, a tempo igre je 30 minuta po igraču za cijelu partiju. Nagradni fond od 1390 KM biće podijeljen na deset prvoplasiranih šahista. Biće dodijeljene i nagrade za najuspješnije igračice kao i šahiste elo rejtinga do 1900 i do 2150. Obezbjeđene su i nagrade za najboljeg kadeta i kadetkinju, kao i za najbolje plasiranog igrača šahovskog kluba Preporod.

„Pripreme za turnir su u završnoj fazi. Uz Bosnin turnir u Sarajevu, ovaj je jedan od najjačih turnira u regiji gdje dolaze igrači sa zavidnim rejtingom preko 2000 poena. Ja se nadam da će se prijaviti još igrača, i ujedno pozivam sve šahiste iz Zenice i kantona da se prijave na ovaj turnir. Mi ćemo se podruditi da i ovoga puta budemo dobri domaćini i orgarnizatori. Turnir su pomogli grad Zenica, kanton i federalno ministarstvo za sport i kulturu“, – izjavio je Hajrudin Kustura, predsjednik Šahovskog kluba Preporod.

Glavni sudija turnira biće međunarodni Fide sudija Fahrudin Ćerim. Sa današnjim danom prijavljeno je 56 igrača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Danske i BiH. Listu predvodi velemajstor Dalibor Stojanović iz BiH, a dolazak su najavili intermajstori Dušan Lekić iz Crne Gore, Slobodan Kuzmaović iz Srbije, Muhamed Borić iz Hrvatske, Goran Trkulja i Dejan Marjanović iz naše zemlje. Turnir će se igrati u Penzionerskom domu u Zenici. (M.P.)