Predstavljanje projekta “Dijaspora za razvoj”

Grad Zenica je jedna od 10 jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u projektu “Dijaspora za razvoj”. Dijaspora za razvoj je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

Cilj projekta je jačanje uloge bh. dijaspore u razvojnim procesima u BiH.

Uz podršku projekta, Grad Zenica planira realizovati lokalnu inicijativu “Podrška zapošljavanju u metaloprerađivačkoj industriji u Gradu Zenici u saradnji sa privrednim subjektima iz dijaspore i kompanijom FB Mont iz Slovenije, te Fuel Boss d.o.o. Zenica.

Ova inicijativa će doprinijeti realizaciji strateških prioriteta i razvojnih projekata usmjerenih ka rastu investicija i zapošljavanja na području grada Zenice u partnerstvu sa dijasporom. Također, projekat će unaprijediti postojeću saradnju sa dijasporom, omogućiti izradu i provođenje programa stručnog osposobljavanja uz mentorstvo dijaspore u cilju zapošljavanja u metaloprerađivačkoj industriji, kreirati nova radna mjesta, mapirati potencijalne privrednike i investitore iz dijaspore, integrirati prikupljene podatke u registar dijaspore u svrhu budućeg povezivanja i umrežavanja privrednika i sl.

19.12.2018. godine s početkom u:

  • 11,05 sati u konferencijskoj sali hotela “Zenica”, ulica Kamberovića čikma b.b., Zenica bit će upriličeno predstavljanje projekta “Dijaspora za razvoj” – voditeljica projekta gđa Merima Avdagić,
  • 11,15 sati potpisivanje Sporazuma između Grada Zenice i kompanije Fuel Boss d.o.o. Zenica,
  • 11,30 sati predstavljanje bespovratnih sredstava Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta za 2019. godinu – g. Jozo Bejić, sekretar ministarstva.

Događaj će uvodnim obraćanjem otvoriti gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u 11,00 sati.