Centar ženskih prava: Podrška u suzbijanju vršnjačkog nasilja

Naša država nema adekvatnog odgovora na problem vršnjačkog nasilja. Institucije koje rade na suzbijanju ove pojave nisu dovoljno dobro uvezane. Vršnjačko nasilje, pa i seksualna zlostavljanja u školi i izvan nje, pojave su koje javnost zakupljaju onda kada za njih saznamo iz medija.

Upozorile su na to aktivistice Centra ženskih prava, koje su na jednom mjestu okupile predstavnike obrazovnih, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite i policije, u razgovoru o zajedničkom, partnerskom pristupu problemu nasilja među mladima.

“Uprkos raznim nacionalnim strategijama i smjernicama postupanja sa djecom žrtvama vršnjačkog nasilja, postoje propusti u praksi, posebno na nivou obrazovnih institucija. Ovo govorim iz naše prakse u pružanju direktne pravne pomoći, jer su nam se u posljednje vrijeme počeli javljati roditelji djece koja su preživjela i seksualno nasilje”, –  ističe Meliha Sendić, predsjednica Centra ženskih prava iz Zenice.

Slučajevi nasilja u školama i izvan njih moraju biti procesuirani, radi zaštite sadašnjih, ali i potencijalnih žrtava. Centar ženskih prava, koji nudi besplatnu pravnu pomoć građanima Zenice, podsjeća da raspolaže kapacitetom i za ovaj vid pravne podrške.

“Jer naša saradnja, koju imamo sa centrom za socijalni rad, sa policijom i sudstvom, može doprinijeti bržem rješavanju problema koje imamo u praksi”, – dodaje Sendić.

Ne želimo prebacivati odgovornost na bilo koju instituciju. Problem nasilja je zajednički i u rješavanje tog problema moramo se ukjučiti svi, ukazano je iz Centra ženskih prava. (S.Stević)