Zenički šahisti spremaju se za državno pojedinačno prvenstvo

Dvanaesto pojedinačno otvoreno muško i žensko seniorsko prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BIH za 2018. godinu, održaće se od 13. do 16. decembra u Lukavcu.

Prventvo će se igrati po Švicarskom sistemu, u sedam kola, sa tempom igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju. Pravo nastupa  imaju igrači koji se na FIDE rejting listi nalaze u svojstvu državljana BIH, ili su nastupili na službenom takmičenju u 2018. godini za klub iz Federacije BIH.

Nagradni fond je 3.100 KM i biće podijeljen na 10 prvoplasiranih šahista. Biće nagrađena po četvorica igrača ELO rejtinga 2150 i 1900, planirane su nagrade u ženskoj i konkurenciji kadeta. Konkurs za prijave je otvoren do početka takmičenja. Do sada je prijavljeno 46 šahista. Na listi prijavljenih nalaze se i zenički šahisti: aktuelni prvak ZDK Halid Bajramović i Hajrudin Kustura. U konkurenciji U-20 prijavljen je Dino Marković, a kod žena Adna Avdić. Na prvenstvu bi trebalo nastupiti još nekoliko zeničkih šahista, među kojima i intermajstor Goran Trkulja.(M.P.)