Predstave iz Tuzle i Zavidovića na Festivalu edukativnog teatra

Peti dan Internacionalnog festivala edukativnog tetara IFET, u srijedu 05.decembra, najmlađoj publici je ponudio dvije gostujuće predstave.

„Izmislionica u selu Pričevac“ iz Tuzle i „Ifigenija“ iz Zavidovića.Teatar kabare iz Tuzle na ovogodišnji IFET stigao je sa predstavom „Izmislionica u selu Pričevac“. Autor teksta je jedan od najvećih pisaca za djecu u Bosni i Hercegovini, Šimo Ešić, a režiju potpisuje Damir Altumbabić koji tumači i glavnu ulogu u predstavi.

Radi se,kaže Altumbabić, o kvalitetnom tekstu koji govori o vremenu i prostoru u kom današnja djeca žive i koji se bori protiv podjela koje su tako prisutne na ovim prostorima. Publika je dobro reagovala na predstavu iz Tuzle.

Druga predstava u današnjem takmičarskom programu stigla nam je iz Zavidovića, tačnije dramskog studija pri njihovom Centru za kulturu.Radi se o predstavi IFIGENIJA,grčkoj drami u savremenom ruhu, koju po motivima drame Lane Šarić korežiraju Sanela Ahmić i Alma Osmanović.Dramski studio u Zavidovićima djeluje dvije godine i ovo im je druga predstava.Na svom nastupu na festivalu „Agon“ u Trebinju, za ovu se predstavu dobili čak pet nagrada.Takmičarski program IFET-a nastavlja se sutra predstavom „Gnijezdo ljubavi“,autorskim projektom Slađane Zrnić u produkciji IN Fondacije iz Banja Luke.(D.T.)