U 28 mjesta u BiH postoje takozvane dvije škole pod jednim krovom

Misija OSCE-a u BiH je u svom najnovijem izvještaju, koji je jučer predstavljen u Sarajevu, navela da u 28 mjesta u BiH postoje tzv. „dvije škole pod jednim krovom“, kao specifičan oblik segregacije mladih po etno-nacionalističkim politikama.

U tom izvještaju, kao primjer dobre obrazovne prakse, navedeno je postupanje nadležnih obrazovnih vlasti, odnosno Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koje je u periodu 2004-2006. godine, u saradnji sa općinama Žepče i Maglaj, uspješno okončalo postupak administrativno-pravnog ujedinjenja tada postojećih pojava „dvije škole pod jednim krovom“ na tim školskim područjima, tako da navedene škole danas funkcionišu pod jednim nazivom, sa jedinstvenim organima upravljanja i rukovođenja, tijelima škole odnosno vijećima učenika i roditelja, nastavnim kalendarima, školskim takmičenjima i drugim obrazovno-odgojnim aspektima.

Kako su u ovom izvještaju na području Zeničko-dobojskog kantona navedena i mjesta Bradići – Tujica u kojima djeluju kao područna odjeljenja Osnovne škole u Ozimici (Općina Žepče), odnosno Prve osnovne škole (Općina Maglaj), u smislu postojanja „dvije škole pod jednim krovom“, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona želi naglasiti činjenicu da je suštinski riječ o dva potpuno različita pravna subjekta, koji kao područna odjeljenja dvije osnovne škole, dakle sa  područja dvije različite općine, realizuju planirani nastavni proces u zajedničkim-raspoloživim i dostupnim prostorima u naseljenim mjestima Bradići i Tujnica, a što je posljedica nezavršenog procesa razgraničenja između općina Maglaj i Žepče, i što nikako nije u nadležnosti resornog ministarstva.

Pored toga želimo naglasiti da su sve obrazovne nadležnosti nad školama na području Općine Žepče, nakon implementacije Presude Ustavnog suda Federacije BiH, posebnim zakonom prenesene sa Zeničko-dobojskog kantona na općinu Žepče, tako da se niti u ovom pogledu od strane Ministarstva ne može uticati na procese razgraničenja između općina Maglaj i Žepče, odnosno utvrđivati pripadajuća školska područja u tim naseljenim mjestima, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Izvještaj „Dvije škole pod jednim krovom“ predstavio je šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton, a uvodna obraćanja imali su Nicola Minasi, ambasador Republike Italije koja predsjedava OSCE-om u 2018. godini, Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. Prezentaciji je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mesur Sinanović.

Press služba ZDK