Promotivna kampanja sa ciljem suzbijanja porodičnog nasilja u romskim porodicama –„ RECI NE NASILJU“

Udruženje nacionanlnih manjina iz Zenice (UNM Zenica), sprovođenjem promotivne kampanje pod nazivom „RECI NE NASILJU“, sa ciljem suzbijanja porodičnog nasilja u romskim porodicama, želi dati svoj doprinos globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, a koja se od 1991. godine, na incijativu Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD, provodi u više od 2.000 NVO organizacija, u preko 150 zemalja svijeta, kroz različite aktivnosti (javne akcije i promocije, rasprave, edukativne i kreativne radionice i dr.)

Kampanja “16 dana” obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  • decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
  • decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Osnovni cilj kampanje koju ovih dana sprovodi UNM Zenica jeste upoznavanje ženskih pripadnika romske zajednice sa područja grada Zenice, sa načinima prepoznavanja različitih oblika porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, kao i njihovo upoznavanje sa činjenicom da je takvo ponašanje od strane muških pripadnika romske zajednice normirano Krivičnim zakonom FBiH kao krivično djelo. Također, cilj je zeničke Romkinje ohrabriti da prijave slučajeve porodičnog i rodno zasnovanog nasilja sa kojima su suočene.

U okviru kampanje, tokom proteklog vikenda održane su edukativne radionice, te je izvršena distribucija edukativno-promotivnih letaka. Poseban program u okviru ove kampanje kreiran je i za najmlađe pripadnike romske zajednice, u okviru kojeg su i romska djeca upoznata sa različitim oblicima porodičnog nasilja, kao i načinom prijavljivanja istog.

Ovim putem UNM Zenica se zahvaljuje Gradskoj upravi Zenica, koja je donator sredstava za sprovođenje ove kampanje.

PRESS CENTAR UNM ZENICA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime