Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Zenici je danas priređena svečana akademije za područje Zeničko – dobojskog kantona.

Tematski okvir za obilježavanje ovog dana je „Osnaživanje osoba sa invaliditetom“.

Ovakav tematski okvir podrazumijeva da kroz obrazovni sistem, kao i sistem tržišta i zapošljavanja dovoljno osnažimo osobe sa invaliditetom da budu samostalne jedinke, ukazao je Harun Aliefendić, predsjednik Skupštine Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko – dobojskog kantona.

Prema njegovim riječima nije dovoljno da se osobe sa invaliditetom zaposle, njima se trebaju osigurati i druge mogućnosti kroz odgovarajuća zakonska rješenja.

Prije svega uklanjanje svih vrsta barijera, od arhitektonskih do prometnih, pa do obezbjeđenja kvalitetnih ortopedskih pomagala, da osobe sa invaliditetom žive normalan život, te da se uključe u sve tokove društvenog života, kazao je Aliefendić.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK, Selvedin Dedić cijeni da su u proteklih godinu dana ostvareni dobri rezultati u radu ove Koalicije, te očekuje da će u narednih godinu dana biti i bolji.

Pri tome je pozvao sve institucije i društvo u cjelini, te sve one koji na bilo koji način mogu pomoći, da se uključe i daju svoj doprinos da se poboljša svakodnevni život osoba sa invaliditetom. (Š. B.)