I dalje visoki indeksi zagađenja zraka u Sarajevu, Zenici, Tuzli…

Indeksi kvaliteta zraka (AQI) u Zenici jutros iznose 187, u Sarajevu 183, Tuzli 179 jedinica i prema mjerenjima Eko akcije, smatraju se nezdravim, jer normalne vrijednosti iznose 50. Zbog magle otkazani  jutrošnji letovi iz Sarajeva za Zagreb i Beč.Zagađenje i narednih dana.

U svim gradovima u kojima se vrše mjerenja došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10), a u Živinicama i Zenici i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpordioksid. U Sarajevu su prekoračene i porpisane vrijednosti za ugljični monoksid, navode iz FHMZ.

Najviše koncentracije lebdećih čestica su zabilježene u Sarajevu gdje su dnevni prosjeci iznosili 4-5 puta više od propisanih iznosa (propisano 50 ug/m3, Vijećnica 269 ug/m3) , ugljični monoksid na Vijećnici je iznosi 6.5 miligrama/24h (propisano 5).

U Tuzli, Zenici i Kaknju nivo zagađenja lebdećim česticama je bio nešto niži nego u Sarajevu ali 3-4 puta ipak viši od propisanih vrijednosti. U Zenici i Živinicama je ujedno došlo i do prekoračenja propisane vrijednosti koncentracija za sumprodioksid koja iznosi 125 ug/m3 ( Zenica 165, Živinice 155 ug/m3).

U ostalim mjestima situacije je bila nešto bolja je prag za lebdeće čestice PM10 (50 ug/m3) prekoračen i u Goraždu (55ug/m3) i u Jajcu (66ug/m3).

Jutros, u 08.00 sati, koncentracije su generalno počele opadati, u višim dijelovima kotlina se pojavljuje i slab vjetar koji mjestimično uspjeva da popravi kvalitet zraka. Danas je moguća mjestimična i kiša što privremeno može imati povoljan uticaj na kvalitet zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Sarajevo, Zenica, Tuzla…

Sarajlije se i jutros guše u smogu, jer Indeks kvaliteta zraka (AQI, po mjerenjima Eko akcije iznosi 183. To je izvjesno “poboljšanje” u odnosu na sinošnji indeks zagađenja, koji je prelazio 410 jedinica tokom večernjih sati. Koliko je zagađenje, dovoljno govori podatak da normalne vrijednosti iznose 50.

U Zenici je zrak također izuzetno zagađen, te indeks kvaliteta zraka iznosi 187, dok zagađenje u Tuzli iznosi 179 jedinica.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju boravak na otvorenom, posebno ranjive kategorije,kao što su Starije osobe, djeca i trudnice. Savjetuje se i nošenje zaštitnih maski.

Magla  “otkazala”  jutrošnje letove iz Sarajeva za Zagreb i Beč

Jutrošnji letovi sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Zagreb i Beč su otkazani, potvrdila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da za sada nisu najavljena kašnjenja ili otkazivanja poslijepodnevnih letova.

– S obzirom na to da je većina letova planirana za popodne kada su najavljene povoljnije vremenske prilike, uz razilaženje magle, očekujemo da većina današnjih letova ipak bude realizirana prema utvrđenom redu letenja, te za sada nisu najavljena kašnjenja ili otkazivanja letova – kazala je Bagarić.

Podsjetila je da svi zainteresirani, koji se spremaju na put ili očekuju nekoga, mogu status leta provjeriti na web stranici www.sia.ba ili putem telefona 033/289-100.

Zagađenje i u narednim danima

Međutim, prema trenutnoj prognozi vremena u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Za provedbu koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije. Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

bhrt.ba