Eko forum na međunarodnoj konferenciji protiv zagađenja zraka

Četvorodnevna međunarodna konferencija “Borba protiv zagađenja zraka u industrijskim gradovima Evrope” u organizaciji Udruženja Arnika iz Češke Republike, održana je u Ostravi. Deklaracija usvojena na ovoj konferenciji apeluje na međunarodne organizacije, vlade i javne institucije Evrope i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza da preduzmu aktivnosti u rješavanju problema zagađenja zraka, jednog od velikih egzistencijalnih izazova čovječanstva koji svake godine ubija 4,5 miliona ljudi.

Konferencija u Ostravi ugostila je ekologe, političare, medicinske stručnjake, državne službenike, pravnike i aktiviste iz Armenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke Republike, Italije, Kazahstana, Poljske i Ukrajine.

“Mi, učesnici međunarodne konferencije, prepoznajemo kolika je važnost zagađenja zraka u našem regionu za životnu sredinu i za ljudsko zdravlje, kako sadašnjih, tako i budućih generacija”, navodi se u dokumentu koji je formulirao suštinske uslove za poboljšanje situacije širom regiona.

“U mnogim zemljama, građani ne dobiju prave informacije o stanju okoliša. Često mjerenja nivoa zagađenja nisu pouzdana”, objašnjava Martin Skalský, predsjednik udruženja Arnika, organizatora konferencije. “Problem predstavljaju i praktična primjena zakona, korupcija, nefunkcionalna državna administracija, nedostatak interesovanja političara ili preveliki utjecaj industrije. Arnika želi podijeliti iskustva, kroz koja je Češka prošla kroz protekle tri decenije, sa građanskim aktivistima iz zemalja u kojima je situacija višetsruko složenija. Granice država nisu prepreka zagađenju. “Rješenje globalnih ekoloških problema nije moguće bez međunarodne saradnje”, dodao je Skalský.

Deklaracija iz Ostrave naglašava ključne probleme i poziva vlade da ih rješavaju: pouzdani sistemi za mjerenje kvaliteta zraka, javna dostupnost tih podataka, primjena EU standarda za smanjenje zagađenja, učešće javnosti u donošenju odluka i provođenje zakona. Ne bi trebalo javnim sredstvima finansirati ekološki štetne industrije. Ovaj dokument također poziva da se izbjegava korištenje dvostrukih standarda multinacionalnih korporacija u različitim dijelovima svijeta, kao što to radi čelični gigant ArcelorMittal, koji djeluje u šest od osam zemalja koje su učestvovale na konferenciji. (2)

Ovaj dokument apeluje i na organizacije i na same građane regiona. “Pozivamo organizacije civilnog društva da obrate pažnju na temu zagađenja zraka, da primjenjuju pravo na pristup informacijama i na učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču okoliša”, zaključuje Tamara Kharchylava, pravnica iz NVO Ecoaction iz Kijeva. Učesnici su izrazili i zabrinutost zbog sve većeg broja uznemiravanja ekoloških aktivista.

Zanemarene zemlje?

Član gradskog vijeća Mariupola iz Ukrajine Maksim Borodin podsjeća da “uprkos tome što dolazimo iz različitih gradova, regija i zemalja, imamo mnogo zajedničkog u vezi sa zagađenjem zraka”. (3)

Kako su prezentacije i debate na konferenciji pokazale, multinacionalne korporacije često primjenjuju dvostruke standarde u različitim zemljama,  zloupotrebljavajući tako slabe ekološke standarde u zemljama koje nisu članice EU.

“Ne postoje drugorazredne države, narodi ili ljudi”, izjavio je Samir Lemeš, bosanskohercegovački zaštitnik okoliša. “Svi treba da imamo ista prava, a jedno od njih je pravo da dišemo zdrav i netoksičan zrak”, dodaje predsjednik Upravnog odbora Udruženja Eko Forum Zenica.

Priče koje su se mogle čuti u Ostravi

Među ostalim, na ovom međunarodnom sastanku održana je prezentacija iz sjeverne Armenije, gdje fabrika ispušta dim na srednjovekovne manastire koji su pod zaštitom UNESCO-a. Stanovnici Karagande iz Kazahstana, i ove godine bili su svjedoci crnog snijega u okolini željezare ArcelorMittal Temirtau. Učesnici iz Ukrajine opisali su život u sjeni jedne od najprljavijih željezara u Evropi koja se nalazi u industrijskim gradovima u istočnom dijelu zemlje.

Učesnici su podijelili i uspješne primjere kampanja u u Italiji, Poljskoj i Češkoj, gdje je pritisak civilnog društva omogućio značajno unapređenje životne sredine, zajedno sa aktivnim pristupom organa vlasti i strogim zahtjevima Evropske Unije. Iako je region Ostrava i dalje jedan od najzagađenijih u EU, emisije iz lokalnih metalurških postrojenja su prepolovljene zahvaljujući zahtjevima građana. (4)

“Ovdje su ključni aktivan pristup i širi interes građana za javne poslove, ali nam je trebala podrška javnosti kako bismo im mogli pomoći”, objašnjava Dimitriy Kalmykov, direktor organizacije Karaganda EcoMuseum iz Kazahstana. Nažalost, u mnogim gradovima, građani nisu svjesni opasnosti po zdravlje koje lebde nad njihovim glavama.

Eko forum Zenica