Kreativne radionice o osnovama umjetničke fotografije za osobe sa poteškoćama u razvoju

„Book conect“ naziv je projekta koji Creative shooting team realizuje u saradnji sa udruženjem „Sumero“ iz Zenice.

Cilj je osobe sa poteškoćama u razvoju naučiti osnovama fotografije, uključiti ih u zajednicu i omogućiti im samostalno sticanje prihoda. Kreativci/ Creating shooting team, pod mentorstvom Majde Turkić proteklih sedam godina kroz kreativne radionice obučavaju mlade ljude osnovama umjetničke fotografije.

Od ljetos su uspostavili saradnju sa Sumerom u Zenici kao dijelom Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine.Čine to sa jasnim ciljem.“ Poučavamo ih da promišljaju umjetničku fotografiju, da nauče dovoljno da jednog dana mogu honorarano da rade ,da finansijski sebi pomognu i ne ovise o drugima čime doprinosimo njihovoj inkluziji“, kaže Majda Turkić, mentor Kreativci /Creating shootin team“.

Kreativci i Sumero realizuju projekat „Book conect“ i nastoje da ga razviju kroz umrežavanje sa drugim institucijama.Radi se o interpersonalnim relacijama i njihovom doživljaju nasilja koji su u različitim oblicima doživjeli kroz svoje odrastanje što i ima svoju terapeutsku svrhu.Za ustanovu SUMERO saradnja sa Creative Shooting teamom je od velikog značaja.Amna Dervišević asistentica u lokalnoj zajednici Sumero Zenica kaže kako na ovaj način „naši članovi postaju korisni društvu i lokalnoj zajednici.Za njih je ovo radno okupaciona terapija i na ovaj se način socijalizuju i integrišu u zajednicu“.Korisnici usluga Sumera zadovoljni su onim što nauče na ovim radionicama jer su, kako nam kažu, edukativne i dinamične i dešavaju se u atraktivnom prostoru gradskog muzeja. (D.Travar)