Korisni savjeti za tretiranje tjemenjače kod beba

Poznata i kao seboroični ekcem, perut su ustvari žućkaste ili bjeličaste ljuspice koje se uglavnom javljaju na koži glave i povremeno na obrvama, oko nosa i iza ušiju. Vrlo rijetko se stanje širi na tijelo bebe gdje može izazvati ekcem u predjelu pelene i pazuha.

Iako perut nije štetna i neće uzrokovati nikakvu nevolju, ovo stanje ipak nije najugodnije. Najčešće se zadržava na odjeći, a ponekad ostavlja i crveno zapaljeno područje na koži.

U nekim slučajevima zna se desiti i da manja količina kose ispadne zajedno s ljuspicama, ali to nije razlog za zabrinutost zbog toga što neće doći do većeg opadanja. Nikad ne biste trebali agresivno prstima otklanjati tjemenjaču zbog mogućnosti javljanja infekcije.

Uzrok javljanja tjemenjače nije sasvim poznat iako je moguće povezati ga s hormonskim promjenama koje utječu na žlijezde koje proizvode prirodno ulje na koži vaše bebe.

Ako govorimo konkretno o bebama, tjemenjača se najčešće javlja od četvrte ili pete sedmice života sve do navršavanja prve godine.

Nije potreban nikakav poseban tretman za tjemenjaču zbog toga što se na kraju sama povlači, ali postoje neke akcije koje možete poduzeti.

Možete oprati bebinu kosu šamponom za bebe, a zatim mekanom četkom lagano preći preko zahvaćenog područja da biste bebu oslobodili ljuspica. Također, možete umasirati male količine maslinovog ili baby ulja na tjeme, što će pomoći da omekšate kosu i tako ju učiniti otpornijom na perut. Inficirano područje može se tretirati pomoću mlijeka.

Ako ipak tjeme postane jače zapaljeno ili zaraženo, porazgovarajte s ljekarom.

Klix.ba