Hrišćani danas slave Dan svetitelja

Pravoslavna crkva danas slavi Dan svetitelja, prelazak iz smrti u vječni život. Proslava Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinskog u Zenici je obilježena svetim liturgijama u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, ali i u Kazneno popravnom  zavodu za osudjenike pravoslavne vjere.

Sveti Luka je zbog svojih zasluga uvršten u sedamdeset apostola, a po silasku Duha Svetoga na apostole, postao je satrudnik apostola Petra. On se kao prost monah upokojio 31. oktobra 1830. godine. Tako hrišćani današnji datum proslavljaju kao Dan svetitelja.

„Dan smrti za hrišćanina jeste dan ulaska u carstvo nebesko – Dan kada prelazimo iz ovog kratkog života koji je zapravo smrt naspram vječnosti koja nas čeka. Zato se hrišćani raduju susretu s bogom, vjeruju da će ih on spasiti i primiti u carstvo nebesko ukoliko su živjeli dobar hriščanski život“, kazao je za zenicainfo.ba paroh zenički Marko Maleš.

Današnji praznik hrišćani proslavljaju liturgijski. Nakon svetih liturgija radost praznika se prenosi u domove, posebno onih koji danas imaju i krsnu slavu. Svetu liturgiju u povodu svetih Luke i Petra Cetinskog održao je danas otac Marko Maleš i u Kaznenopopravnom zavodu Zenica za osuđenike pravoslavne vjere. (A.Huskić)