Zvanično saopćenje NK Čelik-napredak Kluba i pozitivne promjene su evidentne

U proteklih mjesec dana nerijetko su iskazivane brojne sumnje vezane za djelovanje i rad NK “Čelik” tako što su se u medijima plasirale razne dezinformacije o kašnjenju plata igračima, mnogim dugovanjima prema pravnim i fizičkim licima, te ostaloj problematici koja je kulminirala proteklog vikenda neodlaskom omladinskih selekcija NK “Čelik” na gostujuće utakmice u Široki Brijeg i Mostar.

Nesporno je da Klub izmiruje svoje finansijske obaveze, ali problem se javlja u tajmingu plaćanja potraživanja, pošto Klub pored tekućih obaveza ima brojna dugovanja iz prošlosti. Dolaskom investitora u Klub po prvi put su riješeni problemi koji su bili nerješivi prethodnim rukovodstvima Kluba od 2004. godine.

Potpisom Reprograma konačno je počela uplata poreza i doprinosa za sve uposlenike Kluba (administracija i igrači), odnosno dugovanja koja su nagomilavana tokom posljednjih  20 godina.

Investitor je na sebe preuzeo obavezu plaćanja tekućih troškova za normalno funkcionisanje jednog profesionalnog sportskog Kluba, od isplata mjesečnih plata za uposlenike Kluba, komunalnih troškova, funkcionisanja omladinske škole, što je mjesečno iznos od cca 200.000,00 KM. S druge strane, konstantno pristizanje raznoraznih dugovanja prema pravnim i fizičkim licima, bivšim igračima, trenerima, zaposlenicima, otežavaju normalno funkcionisanje i usporavaju finansijsku stabilizaciju Kluba.

Ovaj Klub se iskreno zahvaljuje svim sponzorima koji nam pomažu u funkcionisanju, ali moramo istaknuti da je trenutni broj sponzora nedovoljan i da je Klub kontaktirao i obavio razgovore s velikim brojem potencijalnih sponzora koji su odbili saradnju. Kada se u obzir uzmu svi tekući mjesečni troškovi, kao i sve tužbe te potraživanja koja mjesečno stignu u Klub, jako je teško na vrijeme izmirivati sve obaveze.

Investitor Aydin Olgun je ispunio sve tačke protokola koji je potpisao i koje su vidljive, a to su:

  • Opstanak Kluba u Premijer ligi BiH;
  • Potpisivanje Reprograma s Poreznom upravom FBiH ;
  • Deblokada klupskih računa
  • Početak projekta “Akademija fudbala” za koji se već uveliko radi na izradi idejnog rješenja, dobijanju dozvola, saglasnosti i glavnog projekta za izgradnju Akademije;

U narednom periodu plasirat ćemo sva potraživanja, kako fizičkih tako i pravnih lica te upoznati Vas s kakvim preprekama se Klub susreće iz dana u dan.

Podrška lokalne zajednice je prijeko potrebna bez obzira na finansijska sredstva koja dolaze od investitora.

Napredak Kluba i pozitivne promjene su evidentne i neosporne. Klub će zajedno s investitorom  ostati dosljedan u namjeri da Klub učini jednim od najboljih u državi te će nastaviti proces stabilizacije i napretka jednakim intenzitetom. U toj namjeri neće nas usporiti bilo kakve manipulacije i dezinformacije.

Zahvaljujemo se svim iskrenim navijačima i simpatizerima Kluba te ih pozivamo da nas podrže u što većem broju već u narednoj utakmici protiv FK “Radnik”  iz Bijeljine ove subote. Vaša podrška je ono što nam daje dodatnu snagu, navodi se u saopćenju NK Čelik.