Počeo peti dječiji film festival

Peti dječiji film festival u organizaciji Multiplex kina „Ekran“ Zenica počeo je jutros i trajat će narednih deset dana.  DFF već sada tradicionalno, predstavlja najveću i najdužu filmsku smotru za djecu u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Mališanima će za vrijeme DFF-a biti predstavljena 23 svjetska filma i 8 premijera, te 80 projekcija. Više od 50% filmova je iz zemalja Evropske unije, među kojima je i najbolji porodični igrani film, srbijanski „Zlogonje“, koji je pobijedio i na TIFF-u u Torontu.  Na repertoaru će se naći i dva dokumentarna filma „Priča o jezeru“ i „Saga o šumi“.

Pripremljene su i mnogobrojne radionice, nagradne igre, muzika, ples, druženje i upoznavanje. Kroz desetodnevno druženje, djeca će uživati uz omiljene likove iz crtića, igrane sadržaje, crteže, slikovnice, knjige, 2D i 3D naslove.

Festival će ove godine posjetiti oko 10 hiljada djece, najavili su organizatori, dodajući da im je misija da svaki naredni DFF bude bolji, veći i sadržajniji. Jer kako kažu, publika koja ga pohodi, najozbiljniji je kritičar ako nešto ne bude iskreno. (D.S.)