Njemačka daje BiH dodatnih 250.000 eura za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

Tokom proteklih godinu dana, zahvaljujući obukama i opremi osiguranim kroz projekat CIAT, izvršen je niz uspješnih akcija u okviru kojih je zaplijenjeno krijumčareno naoružanje i više od 40 kg opojnih droga.

Izuzetni ostvareni rezultati su doprinijeli odluci Vlade SR Njemačke o nastavku finansiranja projekta do 2021. godine.

“Drago mi je da je ovim omogućen nastavak i daljnji razvoj uspješnih aktivnosti u okviru projekta CIAT. Borba protiv ilegalne trgovine oružjem ima za cilj pružiti više sigurnosti ne samo građanima ovdje u BiH, nego i ljudima u cijeloj Evropi”, izjavila je Hohmann.

Dodatnih 250.000 eura će omogućiti trening za 400 pripadnika Granične policije BiH, nabavku specijalističke opreme za detekciju oružja, kao i jačanje komunikacije između institucija uključenih u problematiku suzbijanja ilegalne trgovine oružjem na državnom i na nižim nivoima vlasti u BiH.

“Nastavak podrške Vlade SR Njemačke projektu CIAT predstavlja značajan iskorak u jačanju sigurnosti zajednica u BiH. Ovo takođe predstavlja kontinuitet unapređenja profesionalnih standarda i prakse domaćih službi, te pomaže daljem približavanju Evropskoj uniji”, izjavila je Sinanoglu.

Najnovijim ugovorom koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje SR Njemačke za osnaživanje kapaciteta Granične policije BiH i drugih agencija za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u sklopu CIAT projekta od 2017. godine iznosiće 800.000 eura.

Tokom CIAT projekta će svi policajci i policajke u BiH koji čuvaju granicu (njih oko 1.500) proći kroz specijalističke obuke detekcije oružja, municije i eksploziva do kraja 2018. godine. U sklopu tih treninga se vrši obuka korištenja najsavremenije opreme za otkrivanje oružja, čija je ukupna vrijednost oko 346.000 eura, a koja je donirana kroz CIAT projekat.

Projekat takođe podržava rad Granične policije u zajednici kroz aktivnosti u šest opština najpogođenijih krijumčarenjem oružja, saopćeno je iz UNDP-a.

FENA