Mensur Bektić novi predsjednik Humanitarne organizacije “Merhamet” MDD

Na Skupštini HO „Merhamet“ MDD izabrano je novo rukodovodstvo ove humanitarne organizacije.

Umjesto Hajrudina Šahića, za predsjednika „Merhameta“ izabran je Mensur Bektić iz Sarajeva, a za njegovog zamjenika Harun Lozo iz Travnika. Bektić i Lozo bili su članovi dosadašnjeg Upravnog odbora HO „Merhamet“ MDD.

Skupština „Merhameta“ izabrala je i novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti.

Novoizabrani predsjednik „Merhameta“ Mensur Bektić rođen je 02. 06. 1969. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Jedan je od osnivača Muslimanskog omladinskog saveza (MOS) i na osnivačkoj skupštini, 22.12.1990. godine, izabran je za generalnog sekretara.

Radio je u sarajevskom „Energoinvestu“ (rasklopna oprema, ručna obrada i kontrolor gotovih i poluproizvoda). Od 1997. godine radi u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu kao stručni saradnik na obradi metala. Član je i Kantonalnog i Glavnog odbora SSSVONKA.

Osnivanjem Obrtničke komore Kantona Sarajevo 2007. godine izabran je za predsjednika Upravnog odbora, a 2011. za predsjednika Obrtničke komore Kantona Sarajevo. Od 2013. godine obnašao je funkciju predsjednika Obrtničke komore FBiH.

Od ranog djetinstva, zajedno s ocem, bavio se tradicionalnom i umjetničkom obradom metala, a naročito izradom nakita u tehnici filigran. Inače, Bektićeva porodica se više stotina godina bavi umjetnom obradom metala.

Nakit Mensura Bektića rađen u tehnici filigrana uvršten je, zbog svoje specifičnosti, i u knjigu UNESCO-a „Tradicionalni ručni radovi BiH“.  U aprilu 2014. godine Bektić je dobio certifikat geografske oznake pod nazivom „Sarajevski filigran“ što ga izdvaja kao vrsnog umjetnika i poznavaoca izrade nakita u tehnici filigran.

Autor je filigranskog „Cvijeta Srebrenice“. Dio prihoda od prodaje „Cvijeta Srebrenice“ izdvaja se za stipendiranje učenika iz Srebrenice.

Od 1996. godine, imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

HO „Merhamet“ MDD