Kako zaštiti svoje podatke na internetu ?

Okrugli sto o aspektima informacijske sigurnosti prezentovan je danas na Politehničkom fakultetu, a o ovoj temi govorili su eksperti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i predstavnici Evropske agencije za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA), te agencije SANS (američka agencija za obuku na području infrmacione sigurnosti)

Svjesni smo činjenice da su društvene mreže poput facebooka, instagrama, twitteri lahko dostupne svima, pa tako i djeci. Socijalne mreže su resursi koji vam omogućavaju da upoznate, komunicirate i dijelite informacije sa ljudima širom svijeta, bez obzira da li ih lično poznajete ili ne. U skladu s tim kako zaštiti sigurnost svojih podataka na internetu, Uprava policije MUP-a ZDK razgovarala je sa studentima odsjeka „Softversko inžinjerstvo“ i „Matematika i informatika“.

-Ova tema posebno je zanimljiva za buduće softverske inžinjere, koji će u budućnosti da prave softvere ili eventualno da pokrenu privatni biznis i s tim u vezi, trebaće im podaci i savjeti stručnih osoba, kao što su MUP, evropska i američka agencija za mrežnu i informacionu sigurnost, kazao je Samir Lemeš, prodekan za naučno-istraživački rad.

-Na kraju kada djeca načine grešku, iskoristite je kao iskustvo da ih zaštitite od opasnosti kojih ona još nisu svjesna. Dajte im do znanja da vam se mogu obratiti, ako i kada dožive neku neprijatnost na internetu. Održavanje otvorene i žive komunikacije je najbolji mogući način da pomognete djeci da budu bezbjedna u današnjem digitalnom svijetu, navodi se u priručniku o cyber sigurnosti, MUP ZDK -a. (D.S.)