Prirodna sredstva za opekotine

U zavisnosti od površine kože koja je opečena i ozbiljnosti povrede, opekotine se dijele u tri kategorije – prvog, drugog i trećeg stepena. Ove iz posljednje grupe spadaju u najteže, pa je neophodna stručna pomoć jer je potrebno brzo reagirati, dok u slučaju opekotina prvog i eventualno drugog stepena, možete i sami sebi pružiti prvu pomoć.

Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće.

 Hladna voda

Nanošenje hladne vode na opečeno mjesto najvažniji je dio ukazivanja prve pomoći. Cilj je rashladiti ugroženo mjesto. Ali, nikako nemojte koristiti led jer ćete samo pogoršati stvar. Pod mlaz tekuće vode stavite opečeno mjesto i pustite da voda teče oko pola sata. Ovaj postupak je od ključnog značaja, da bi naredna sredstva mogla brže i bolje zaliječiti opekotine.

Hladno mlijeko

Umočite dva komada čiste tkanine u hladno mlijeko. Jedno izvadite i stavite na povrijeđeno mjesto, pustite da djeluje 15 minuta, potom sklonite i ponovo ga ubacite u mlijeko, a izvucite drugo koje se natapalo i stavite na opekotinu. I njega uklonite poslije 15 minuta. Postupak treba ponavljati sat vremena. Mijleko se smatra vrlo efikasnim domaćim lijekom protiv opekotina.

 Kako pomaže med

Nakon što opekotinu istretirate mlazom hladne vode, premažite je medom jer on sadrži moćne prirodne sastojke koji će učiniti da brzo zaliječite bolno mjesto na koži. Najbolja stvar kada je riječ o korišćenju meda za ove svrhe jeste što med veoma brzo otklanja bol i umanjuje šansu da na tom mjestu ostane ožiljak.

Paradajz ili rendani krompir

Paradajz i krompir sadrže kiseline koje umanjuju mogućnost da vam se na opečenom mjestu pojave plikovi, a, također, oslobođaju bola.

 Pasta za zube

Veća količina zubne paste nanesena na opekotinu spriječit će nastajanje plikova. Bolji rezultat ćete postići ako preko zahvaćenog dijela kože, na koji ste nanijeli pastu, stavite gazu i ostavite je 24 sata.

Soja sos

Preporučuje se za manje opekotine. Na bolno mjesto stavite veću količinu sosa i ostavite da djeluje sat i po. Ovaj kućni lijek ublažit će bol i spriječiti da se na koži pojave mjehurići.

 Sok od luka

Naročito je popularan među profesionalnim kuharima, koji se pripremajući jela često susreću sa opekotinama. Samo iscijede sok iz polovine luka i nanesu ga na opekotinu.

Za bolje rezultate savjetuje se da koristite tek isječen luk i da ga odmah stavite na bolno mjesto, jer, kada nekoliko minuta ostane na zraku, gubi ponešto od svojih ljekovitih svojstava.

 Bjelance je najmoćnije

Riječ je o najvjerovatnije najmoćnijem domaćem sredstvu protiv opekotina, jer ublažava bol, čini da rana brže zaraste, sprečava nastanak plikova. Premažite ugroženo mjesto bjelancetom i bol će brzo uminuti i neće je biti sve dok je bjelance na koži vlažno. Zato opekotinu stalno premazujte svježim bjelancetom.

 Ulje lavande

Lavandino ulje umanjuje mogućnost da na opečenom mjestu nastanu ožiljci i plikovi. Posjeduje i moćne sastojke za otklanjanje boli. Kada operete i očistite opekotinu hladnom vodom, posušite bolno mjesto mekom tkaninom i na njega direktno nanesite lavandino ulje.

Možete da ga koristite i na sljedeći način: čistu tkaninu umočite u ulje i stavite na opekotinu. Poslije sat vremena sklonite tkaninu i zamijenite je drugom, također namočenom uljem. Postupak ponavljajte barem 3-4 puta.

Kesice crnog čaja

Koristite ih za manje površine. Crni čaj sadrži tanin koji blagotvorno djeluje na opečeno mjesto i ubrzava zacjeljivanje kože. Na povrijeđeno mjesto nježno stavite kesicu crnog čaja prethodno umočenu u hladnu vodu.

 Aloe vera

Kada očistite ugroženi dio kože hladnom vodom, premažite ga svježom aloe verom. Naročito se preporučuje za opekotine prvog stepena. Ali, ljudi koji imaju srčane probleme trebali bi izbjegavati ovaj lijek protiv opekotina.

Razblaženo sirće

Umjesto da razblaženo sirće stavite direktno na ranu, bolje je čisti komad tkanine umočiti u sirće i staviti na opekotinu. Bol će brzo nestati, ali ukoliko se vrati, na ranu stavite novi komad tkanine namočene sirćetom. Nastavite da to činite sve dok bol potpuno ne umine.

Jogurt

Vjerovatno je riječ o najpoznatijem sredstvu protiv opekotina koje koriste osobe koje izgore na suncu, ali možete ga stavljati i na dijelove kože koje ste povrijedili tokom kuhanja. Stavite na ugroženu kožu mnogo jogurta i bol će brzo nestati. Neka se suši na koži barem 15-ak minuta, pa isperite.

(Zdravlje u kući)