Namirnice za koje mislite da su zdrave, ali to nisu

Iako nam je neka hrana privlačna zbog ambalaže, a za određene namirnice mislimo da su zdrave jer smo tako nekada čuli, vjerojatno ste u krivu.

Pakirani umaci za tjesteninu

Rajčica je puna antioksidansa koji čuvaju zdravlje organizma tako da se bore protiv utjecaja slobodnih radikala koji utječu na pojavu raznih bolesti – od pretilosti do malignih oboljenja. Ipak, kada se rajčica konzervira dodaju se šećeri, konzervansi i pojačivači okusa stoga ona više ne mora biti toliko zdrava.

Gotove salate

Nisu sve salate jednake, a one koje su već gotove za jelo često sadrže nepotrebne kalorije i nezdrave masnoće zahvaljujući dodacima poput majoneze, ulja i ostalih sastojaka.

Smrznuti jogurt

Ako ga idemo usporediti sa sladoledom, smrznuti jogurt se čini kao zdraviji odabir, ali ako imamo na umu da su porcije velike i obično sadrže dodatke poput čokoladica ili karamele, jasno vam je da ova poslastica i nije toliko zdrava.

Smoothie

Baza smoothieja su voće i mlijeko i oni mogu samo goditi zdravlju. Duple porcije, dodaci poput sirupa ili sladoleda ovom napitku dodaju dosta kalorija.

Niskokalorični namaz od kikirikija

Istina je da ovakav namaz sadrži manje kalorija od običnog, ali nije neobično da i on sadrži dodatke šećera. Nažalost, mnogi proizvodi koji se klasificiraju kao niskokalorični dana sadrže višak šećera.

Energetske pločice

Da, one sigurno pomažu ako vam nedostaje energije, ali i viška kalorija – posebno ako odaberete one s dodatkom čokolade, sirupa ili šećera. Najsigurnije energetske pločice možete napraviti u vlastitoj kuhinji i tako kontrolirati sastojke, piše Ordinacija.