Završeni radovi poboljšanja energetske efikasnosti vrtića “Pinokio”

Završetak radova poboljšanja energetske efikasnosti vrtića „Pinkio“ obilježen je danas otkrivanjem posvetne ploče, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su Fuad Kasumović, gradonačenik Zenice, NJ.E. Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a, Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenice, te uposlenici vrtića “Pinokio”.

Radovi su realizovani u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), a sredstva u iznosu od 302,000.00 KM obezbjedili su Grad Zenica, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Projekat je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Utopljavanjem objekta obezbjeđeni su bolji uslovi za 150 mališana.

Grad Zenica za realizaciju ovog projekta obezbjedio je sredstva u iznosu od 152,000.00 km.

-Ovo je drugo obdanište u Zenici koje privodimo pravoj namjeni. Želja nam je da mališani imaju bolje uvjete za rad, ali nam je isto tako želja da imamo ekološki prihvatljivo i grijanje i sve ostalo. Veliku zahvalnost upućujem i Vladi Švedske koja pomaže, ali koja će i u budućnosti pomagati da sve objekte u ovom gradu, bar od javnog interesa, privedemo namjeni i imaju najmoderniju termoizolaciju, od krovova, fasada, tako i stolarije. Nadam se da će u budućnosti biti još sličnih projekata, poručio je Fuad Kasumović, Gradonačenik Zenice. 

 -Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje, na obilježavanju otvaranju ovog renoviranog, odnosno utopljenog vrtića. Zahvaljujući ovim aktivnostima, više od 150 djece koja borave u ovom vrtiću, boravit će u poboljšanim i znatno kvalitetnijim uslovima. Ovo je naš drugi projekat u Zenici, kada su u pitanju vrtići. Kroz ove projekte, korist će imati više od 300 zeničke djece. Ono što je važno, nije samo činjenica da se ovim projektima unapređuju uslovi u kojima borave djeca, nego da se također ovim projektima doprinosi uštedi energije, a samim tim i uštedi troškova, odnosno novca koji se izdvaja za energiju, koji bi se mogao usmjeriti na druge projekte. Navest ću vam primjer vrtića „Dunja“ u Zenici, koji je utopljen 2016. godine i od tog trenutka oni imaju uštedu od oko 50% u smislu troškova koje izdvajaju za grijanje, samo zahvaljujući ovom utopljavanju. Gradska uprava Zenice, novac koji je ušteđen na taj način, preusmjerila je u utopljavanje ovog vrtića. Moram napomenuti da je zahvaljujući suradnji između Vlade Švedske, tj. fondova za zaštitu okoliša  u BiH, Gradske uprave Zenice i UNDP-a, ovaj projekat realiziran. Još je važno napomenuti da je ovaj projekat realiziran u okviru jednog šireg i većeg projekta, Zelenog ekonomskog razvoja, a u okviru tog projekta provode se slične aktivnosti u različitim krajevima BiH. Ono što je još važno napomenuti, jeste da ovakva vrsta projekata stvara takozvane „zelene poslove“. Zahvaljujući ovakvim projektima, otvoreno je oko 1700 „zelenih“ radnih mjesta. Zaista se radujem što će djeca u vrtiću boraviti u kvalitetnijim uslovima, kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a

 

-Kao ambasador Kraljevine Švedske, ovdje u Bosni i Hercegovini, izuzetno sam ponosan i zadovoljstvo mi je što smo ovdje mogli podržati utpoljavanje, odnosno radove na ovom vrtiću. Dakle, mi ovim nastojanjima unapređujemo uslove u kojima borave  djeca u vrtiću, ali moramo napomenuti da je ovo prvenstveno projekat energetske efikasnosti, tj uštede energije. Javne institucije, zgrade javnih institucija u BiH troše gotovo tri puta više energije, nego li što je to slučaj u smislu prosjeka u evropskim zemljama i to je nešto na čemu se mora raditi. Ovaj projekat može se posmatrati kao jedno veoma profitabilno ulaganje na korist djece. Ono što je još važnije, možemo to posmatrati kao jedan projekat koji doprinosi unapređenju kvalitet zraka u ovoj državi. Sa sadašnjim stanjem, po pitanju zagađenosti zraka u BiH, svaki šesti stanovik BiH, izložen je riziku da mu životni vijek bude daleko kraći nego što bi to trebao biti slučaj i zaista sa postojećim stanjem zagađenosti, definitivno je potrebno učiniti svaki napor da se isto smanji i svaki doprinos u tom smislu je doborodošao. Još bih napomenuo da mi je izuzetno drago da smo po ovom pitanju ostvarili suradnju sa Gradonačenikom Zenice i hvala vam svima, kazao je NJ.E. Anders Hagelberg.

 

Ovo je za nas danas praznik. Djeca Zenice dobila su još jedan vrtić koji je moderan i spreman za prihvat djece. Što se tiče vrtića naše Javne ustanove, ovo je drugi vrtić koji je ušao u projekat Zelenog ekonomskog razvoja i jako smo sretni zbog toga. Uštede koje smo napravili u vrtiću „Dunja“, bile su osnova za sve radove koji su urađeni na vrtiću „Pinokio“. Javna ustanova u ovom trenutku ima 520 djece smještenih u sedam vrtića. Kapacitet vrtića postaje tijesan za Zenicu i ja vjerujem da ćemo ih rekonstrukcijom naših postojećih objekata u gradu proširiti i napraviti nova mjesta, kazala je Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta”, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanja životne sredine. (Delila Suljić)