Vanredni kongres SSS BiH bit će održan u nedjelju u Zenici

U Sarajevu je jučer održana sjednica prvo Predsjedništva, a potom i Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) na kojima je donesena odluka da se 14. kongres, koji je prekinut u februaru, poništi, te da bude održan novi, vanredni kongres u nedjelju, 21. oktobra, u Zenici.

Kako nam je rekao predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović, cilj je bio prevazilaženje situacije u Savezu. Sjednice oba tijela imale su kvorum.

“Vanredni kongres bit će održan u skladu s postojećim statutom SSS BiH, a usvojit će se izmjene statuta koje predviđaju da umjesto kongresa bude skupština, kako su od nas tražili zakonodavci. Onda ćemo ići prema Ministarstvu pravde gdje smo upisani presudom Suda BiH kako bismo i to regulisali. U toj presudi se navodi kako zamjenjuje akt upravnog organa”, kazao je Bajramović.

Na sjednici će biti razmatran izvještaj o radu i programu za budući period, izvještaj o finansijskom poslovanju, te izbor članova svih organa Saveza.

“Izdržali smo Opće izbore i sada je vrijeme da se to riješi. Pokušali su nas srušiti, ali nastavljamo raditi. Delegati skupštine će biti članovi organa sindikata, a u našim odborima se nalaze predstavnici svih granskih organa pa i oni koji su ga rušili. Svi će biti pozvani”, kazao je Bajramović.

Nakon ovoga trebao bi se znati pravac djelovanja Sindikata starog 150 godina. Bajramović je rekao da će nakon kongresa biti pozvani i oni sindikati koji su prestali plaćati članarinu ili isključili se iz istog, da se uključe u rad ponovo.

“Novina će biti da će Skupština imati predsjednika i dva zamjenika, a mandat će im biti četiri godine. Skupština će se morati jednom godišnje sastajati i biti vrlo aktivna te će podnositi izvještaje o radu”, rekao je Bajramović.

Prema riječima Samira Kurtovića, predsjednika sindikata državnih službenika i namještenika, nisu bili obaviješteni o održavanju sjednice niti su bili pozvani.

“Prema statutu delegati trebaju 30 dana prije kongresa dobiti određene materijale. Nisu ovlašteni niti mogu poništiti kongres koji je imao kvorum i koji je prekinut na 10. tački dnevnog rada. Sve što rade je nezakonito i nestatutarno. Veliki broj grana nije pozvan. Pozvali su samo grane koje podržavaju Bajramovića”, rekao je Kurtović.

Ponovio je kako Ministarstvo pravde BiH nema statut SSS BiH ni ovlaštenu osobu, što znači da Bajramović nije ovlašten da rukovodi SSS BiH.

“Sve ovo što pripremaju i rade je nezakonito, a cilj je da radnici ne izaberu lidera u SSS BiH kojeg oni žele, nego kojeg želi Bajramović, jer on želi samo Šatorovića na čelu”, zaključio je Kurtović.

Podsjetimo, 14. kongres SSS BiH je prekinut nakon što su kandidati za novog predsjednika Selevdin Šatorović i Redžo Kurić dobili manje od 62 glasa. Šatorović je imao 49, a Kurić 61 glas. (klix.ba)