Reakcija Gradske uprave Zenica na navode Vlade ZDK u vezi pokušaja izbora izvođača radova za put Zenica – Arnauti

Odlazeća Vlada Zeničko – dobojskog kantona koja je samo u posljednjih nekoliko godina Zenicu i njene građane zakinula za oko 100 miliona KM, po ko zna koji put pokušala je obmanama javnosti, prikriti svoju nesposobnost.

U samom naslovu saopćenja Vlade ZDK tj. SDA: “Grad Zenica nastavlja s opstrukcijama kantonalnih projekata: Izbor izvođača za put Zenica – Arnauti zaustavljen zbog žalbe gradskog člana komisije za javne nabavke” svjesno je građanima Zenice podvaljena laž.

Naime, u skladu sa članom 97. Zakona o javnim nabavkama Žalbu može podnijeti privredni subjekat koji ima ili je imao interes za dodjelu ugovora. Žalbu ne može podnijeti član komisije, ni u kom slučaju i ista nikad nije ni uložena.

U nastavku saopćenja iz Vlade kažu, kako “žele skrenuti pažnju na činjenice vezane za donošenje odluke o (privremenom) otkazivanju otvorenog postupka javne nabavke, a koji se odnosi na radove na rekonstrukciji lokalne ceste Zenica-Babino-Arnauti, dionica II.

Ovim putem ih informišemo, da privremeno otkazivanje tendera ne postoji. Postupak javne nabavke se može okončati zaključenjem ugovora ili poništenjem postupka javne nabavke. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK je poništilo postupak javne nabavke u skladu sa članom 69. stav 3. Zakona, čije je dejstvo, da se poništavaju sve radnje i akti od momenta pokretanja. To znači, da se postupak nikako ne može nastaviti. Sa stanovišta Zakona je kao da nikad nije ni pokrenut.

Građani Zenice, a posebno Babinskog sliva koji su životno zainterosovani za konačno rješenje ovog problema, a gdje je Gradska uprava u protekle dvije godine dala konkretan doprinos investirajući milione KM, trebaju znati, da na prvom sastanku komisije, ista je jednoglasno zaključila da ponude tri ponuđača ne ispunjavaju uslove i da kao takve moraju biti odbačene. Javnost dalje informišemo, da se odluke donose glasanjem i to od strane dva člana iz Ministarstva i jednog člana iz Gradske uprave. Tročlana komisija jednoglasno odbacuje tri ponude, dok četvrta ponuda prelazi procijenjenu vrijednost nabavke.

Na drugi sastanak komisije, član ispred Gradske uprave Zenica nije ni pozvan iako je to po Zakonu trebao biti. Resorno kantonalno ministarstvo svjesno i protuzakonito isključuje iz komisije člana ispred Gradske uprave. Na spornom sastanku, donesen je zaključak, da još jedan ponuđač ispunjava uslove, a riječ je o ponuđaču koji je na prvom sastanku jednoglasno odbačen! Nakon sastanka, članovi komisije iz kantonalnog ministarstva nastavljaju nezakonite radnje, samo obavještavaju člana ispred Gradske uprave Zenica šta su odlučili!

Apsolutna je laž da je na drugom sastanku komisije prisustvovao član ispred Gradske uprave Zenica, kako to stoji u diletantskom saopćenju Vlade ZDK, odnosno SDA. Ovo je samo još jedan od dokaza o kontinuiranim protuzakonitim djelovanjima Vlade ZDK i njenih direkcija na uštrb građana Zenice.