ŽNK Čelik jedini nogometni ženski klub u ZDK

Takmičarska sezona 2018./19. godina u Prvoj ženskoj ligi Federacije BIH stigla je do četvrtog kola.

Nogometašice Čelika u dosadašnjem dijelu prvenstva upisale su tri poraza i jednu pobjedu. Od ekipe sastavljene uglavnom od igračica rođenih 2004. godine i mlađe, i nije se moglo očekivati više. I pored toga što posljednjih godina NSBiH ulaže velike napore u razvoj ženskog nogometa, ovaj sport je još uvijek nedovoljno afirmisan, i zahtjeva više pažnje i ulaganja. Na području ZDK ugašena su tri kluba, i Ženski nogometni klub Čelik ostao je jedini predstavnik. Zenica je bila do sada najveći rasadnik mladih talentovanih nogometašica, koje trenutno uz mizerne naknade  igraju širom BiH.

„Zenica je jedan od najvećih potencijala ženskog nogometa u BIH. Kada sagledamo sve klubove u našoj zemlji, u većini igraju nogometašice koje su ponikle u Čeliku. Nažalost Zenica im posluži samo za afirmaciju, a onda igraju u drugim klubovima za mizerne naknade. Tražili smo pomoć, nudili da se ljudi angažuju u klubu i da pomognu. Želimo da sačuvamo  djevojke i da se angažujemo da klub bude stabilan premijerligaš i da budemo u samom vrhu bh. ženskog nogometa. Nažalost do sada nismo naišli na podršku.“,izjavila je za zenicainfo.ba Vahida Mujčinović, predsjednica ŽNK Čelik.

Uz dobre uslove za trenažni proces potrebna je i konkretnija finansijska podrška, kako bi kvalitetne nogometašice ostale u svom gradu.

Naredna dva kola nogometašice Čelika igraju na domaćem terenu. Prva im u goste stiže Fortuna iz Živinica. (M.Pripoljac)