Oko 20% stanovništva u BiH živi u apsolutnom siromaštvu

Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koje u Bosni i Hercegovini ima sasvim druga obilježja u odnosu na ostatak Evrope. U našoj zemlji, oko 600.000 ljudi živi sa 3 do 5 KM dnevno. Siromašni nisu samo socijalni slučajevi, nego većina stanovništva. I radnici i penzioneri.

Većina pripadnika romske zajednice u BiH živi na rubu egzistencije, bez osnovnih uslova za život. 25-godišnja Elma Burdalić sa svojih dvoje djece nema vlastitog doma, živi pod krovom zahvaljujući dobroj volji Zeničanina Senada Kobilice sa Brista, koji joj je ustupio pomoćni objekat s jednom sobom gdje njih troje živi u protekla dva mjeseca.

-Sakupljam sekundarnu sirovinu po kontejnerima, ja i moje dijete. Za jednu vreću možemo dobiti pet maraka. Dječak je astmatičar, a i ja sam bolesna. Danas nije mogao u školu, jer nije imao za sendvič, a i morao je čuvati Zelu, dok se ja ne vratim od doktora, – priča Elma.

Njihovo siromaštvo nije obično. Svakodnevne situacije, a naročito vanredne okolnosti, ukazuju nam na nedostatak osnovne sigurnosti i neefikasnih servisa u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite.

-Nemam socijalnu pomoć ni bilo kakva primanja. Muž nas je napustio kada je Zela napunila dva mjeseca, tako da ne mogu ostvariti ni socijalnu pomoć za djevojčicu, – objasnila je Elma, kojoj je najveća želja da djeci osigura krov nad glavom, vlastiti dom.

Ako možete i želite pomoći porodici Elme Burdalić, možete uplatiti donaciju na Elmin tekući broj računa kod Saopaolo Banke, na broj: 257321-21-501132.

Šestina stanovništva BiH je siromašna

640.000 ili blizu 20% stanovništva u Bosni i Hercegovini živi u apsolutnom siromaštvu. I opet, samo dio od tog broja, po aktuelnim zakonima, stiče pravo na neki vid socijalne pomoći.

Breme apsolutnog siromaštva, naročito pogađa marginalizovane grupe, nezaposlene, mnogočlane porodice, djecu i samohrane roditelje. No situacija u Bosni i Hercegovini, s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju, mnogo je gora nego što to pokazuju ove statistike.

Situacija je slijedeća: Čak 25 posto zaposlenih radnika u našoj zemlji svojim familijama ne može obezbjediti  izlazak iz apsolutnog siromaštva. 45% radnika imaju primanja manja od 500 maraka. Potrebne su skoro dvije prosječne neto plate ili četiri prosječne penzije da bi se priuštila jedna potrošačka korpa. 98% penzionera živi u relativnom siromaštvu, dok čak dvije trećine njih preživljava sa svega 350 maraka mjesečno.

Ukoliko borba protiv siromaštva u BiH bude ostvarivala rezultate dosadašnjim tempom i prosječne plate budu rasle kao u prethodne dvije godine, biće potrebno više od 15 godina da jedna prosječna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, a u slučaju penzija – godina pet stotina. (S. Stević)