Održan drugi štrajk, radnici Kantonalne bolnice ne odustaju od zahtjeva

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica danas je, za vrijeme pauze u toku radnog vremena, organizovao drugi polusatni štrajk upozorenja, te na taj način izrazio nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

-Naši razlozi današnjeg štrajka isti su kao i prije sedam dana, odnosno glavni razlog jeste nepoštivanje dogovora između menadžmenta Bolnice i Sindikata da svi navedeni radnici, koji budu radili prekovremeno neće biti oštećeni i da će biti plaćeni, kako i zaslužuju, navode iz Sindikata. Kazali su također da su očekivali da dobiju poziv na pregovore, međutim kao odgovor dobili su nezvaničnu informaciju da postoji mogućnost ponovnog uvođenja tzv. četverobrigadnog sistem rada, što je za radnike sistem koji je davno prevaziđen i jako je naporan,  kazao je Fahrudin Heco, zamjenik predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica.

-Kada je u pitanju usklađivanje pravilnika o radu sa zakonskim i podzakonskim aktima, mi smo imali obećanje od Upravnog odbora da će se sve to riješiti kada se skupi dovoljan broj zahtjeva, kazali su iz Sindikata, dodajući da su skupili traženi broj i poslala ih kao incijativu, međutim menadžment Bolnice kazao je da nije vrijeme, te da će nekom drugom prilikom uzeti u razmatranje. (D.S.)