BiH remizirala sa Turskom u Rizeu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Rizeu remizirala sa Turskom odigravši 0:0 u utakmici koja je bila prilično dinamična, na momente i dobra.

Najbolje šanse za naš tim propustio je Edin Višća, dok su se u Turskoj ispromašivali Tosun i Calhanoglu.

BiH je dobro otvorila utakmicu i u prvoj polovini prvog poluvremena je diktirala tempo igre. Prvu veliku priliku su naši momci imali u 15. minuti kada je Džeko uposlio Višću, čiji je udarac sjajno odbranio Bolat. Tri minute kasnije, Zakarić je šutirao a na odbijenu loptu natrčao Višća koji ovaj put šalje loptu pored gola.

Potom su Turci zaigrali bolje. Šehiću je dva puta zaprijetio Calhanoglu, pa je svoj udarac oprobao i Under da bi u 32. minuti Enes Unal propustio stopostotnu priliku kada je iz skoro idealne pozicije traljavo šutirao pored gola.

Do kraja prvog poluvremena, BiH je imala jedan opasan slobodnjak kada je Pjanić pogodio živi zid, a nekoliko minuta kasnije je Cimirot šutirao malo pored gola. Uprkos dobroj utakmici u prvih 45 minuta, na odmor se otišlo s rezultatom 0:0.

Prosinečki je na startu drugog poluvremena napravio nekoliko izmjena. Ušli su Begović, Bajić, Milošević i Prcić, a izašli Šehić, Džeko, Pjanić i Višća.

U drugom poluvremenu je tempo potpuno pao, a naša reprezentacija je izlaskom Džeke i Pjanića ostala bez prave igre. Nije bilo previše uzbuđenja do 69. minute kada je Calhanoglu šutirao preko gola iz odlične situacije, da bi već u narednom napadu Cenk Tosun istrčao sam pred Begovića. Napadač Evertona je imao dobru zamisao, ali je lopta otišla pored gola.

Do kraja utakmice, domaći su bili agilniji ali većih prilika nije bilo sve do 90. minute. Prvo je Todorović nespretno reagovao i poklonio Turskoj korner, nakon kojeg su domaći pogodili stativu. I da je lopta ušla u gol, on ne bi bio priznat jer je signaliziran ofsajd.

Ostalo je 0:0, pa se bh. tim već okreće mnogo važnijoj utakmici protiv Sjeverne Irske u Ligi nacija koja se igra u ponedjeljak. (sportsport.ba)

Prijateljska utakmica:

Turska – BiH 0:0

Turska: Bolat, Ozbayrakli, Yokuslu, Soyuncu, Ozyakup, Calhanoglu, Tekdemir, Unal, Under, Bayram i Kaen Ayhan.

Bosna i Hercegovina: Šehić (Begović 46’), Todorović, Nastić, Vranješ, Zukanović, Cimirot (Kodro 69’), Pjanić (Prcić 46’), Krunić (Sarić 81’), Višća (Milošević 46’), Zakarić (Kodro 69’) i Džeko (Bajić 46’).