Radnici Željezare nastavljaju sa okupljanjima

Grupa radnika Željezare Zenica u stečaju nastavlja sa protestnim okupljanjima ispred sjedišta uprave preduzeća, tražeći uvezivanje radnog staža.

O ovom zahtjevu krajem prošle sedmice stečajni upravnik Mirza Jarić, i predstavnik radnika Željezare u Odboru povjerilaca, Avdija Halilović, upoznali su federalnog ministra industrije, Nermina Džindića.

“Pokazan je interes da se manjoj grupi od ukupno 74 radnika, koji do kraja ove godine ispunjavaju uslove za penziju, uplate sredstva za uvezivanje staža. Drugi naš zahtjev o rješavanju isplate 50 miliona maraka, koje Željezara potražuje od federalnog nivoa, nije naišao na razumijevanje, pri čemu nas je ministar Džindić vješto izbjegao obrazloženjem da trenutno nije vrijeme za ovo pitanje“, izjavio je zenicainfo.ba, Avdija Halilović.

Što se tiče prodaje imovine Željezare, proces ide sporo i za sada bez uspjeha.

“Potencijalni kupci hotela Internacional i odmarališta Bistričak kalkulišu i čekaju povoljniji trenutak i manju cijenu, ali je naša poruka da se tome ne nadaju”, istakao je Halilović.

Za ukupno 430 radnika Željezare za uvezivanje staža za period od 15 godine potrebno je osigurato oko 15 miliona maraka. (Š.Babić)