Mladi nisu pasivni – Izlaznost mladih na izbore u BiH približna je evropskom prosjeku

Izlaznost mladih na izbore u Bosni i Hercegovini jednaka je ostatku populacije i ne treba se manipulisati podacima koji u javnosti kreiraju sliku pasivnosti i neodgovornosti ove populacije.

Prema podacima Centralne izborne komisije, a koji su naknadno analizirani na zahtjev Instituta za razvoj mladih KULT, izlaznost mladih koji imaju pravo glasa veća je od 50% i ne odstupa značajno od evropskog prosjeka.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi 773.850 mladih, a čine 21,4 posto biračkog tijela u BiH.

Ova populacija čini značajan dio stanovništva, a mladi koje političke stranke često zanemaruju i koji se u njihovim programima tek sporadično spominju, mogli bi itekako utjecati na izborne rezultate.

Na Općim izborima 2014. godine, prema podacima CIK-a glasalo je više od 50% mladih, a približan procenat izlaznosti zabilježen je i na Lokalnim izborima 2016. godine, kada govorimo o mladima sa pravom glasa.

Analiza istraživanja o učešću mladih na izborima u BiH 2014. godine koju je radio Institut pokazala je da svega 3,5 % mladih ne želi glasati, da ne vjeruju u regularnost izbora, da od kandidata očekuju realna obećanja i transparentnost, ali i da prilikom glasanja uglavnom preferiraju istu političku opciju kao i većina članova njihove bliže rodbine i prijatelja.

Institut za razvoj mladih KULT kako bi mladima pružio priliku da budu birači, a ne glasači, u 2018. godini realizovao je niz aktivnosti i inicijativa koje se bave političkim obrazovanjem mladih.

Realizovane su obuke za aktivne mlade političare/ke, obuka političkog osnaživanja žena, a kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da pitanja mladih trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH, te da je krajnje vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus, organizovan je i niz kafa sa kandidatima/kinjama za člana Predsjedništva BiH kojim je prisustvovalo više od 300 mladih iz cijele BiH.

Na ovaj način mladima je omogućeno da ukažu na izazove sa kojima se susreću, a predstavnicima/ama vlasti koje ti mladi biraju da svoje izborne programe kreiraju u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH.

Institut za razvoj mladih KULT poziva mlade da i na Općim izborima 2018 pokažu da su odgovorni građani/ke društva, da iskoriste svoje pravo glasa te da budu birači, a ne glasači.