4. oktobar, Svjetski dan zaštite životinja

Četvrti oktobar se kao Svjetski dan zaštite životinja obilježava od 1931., kada je održana konvencija ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje. Događaj je prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama, te se proširio se i na sedmicu zaštite životinja koja traje do 10. oktobra.

Udruženje ŠAPA Zenica se već godinama pridružuje brojnim organizacijama u obilježavanju ovog značajnog datuma, te potiče javnost da promisli o svom odnosu prema životinjama, ulozi koju životinje imaju u našim životima, podsjećajući društvo na odgovornost koju ima.

Udruženje ŠAPA Zenica u svjetskoj sedmici zaštite životinja apeluje na širu javnost, poziva škole i druge obrazovne institucije da se pridruže tako što će jedan školski sat posvetiti ovoj temi.  Udruženje ŠAPA Zenica i ovog 4. oktobra i ove sedmice svakodnevnim aktivnostima i volontiranjem pomaže životinjama i zajednici, provodeći aktivnosti spašavanja bolesnih, povređenih, napuštenih životinja, njihovog udomljavanja, te apeluje na građane i da u što većem broju posjete Gradsko sklonište za napuštene pse u Stranjanima u Zenici i udome napuštenu životinju.

Želimo podsjetiti na neophodnost humanizacije društva, u kojem su i dalje nasilje nad životinjama, zapostavljanje, zlostavljanje, kršenje zakona, napuštanja, zloupotreba životinja u najrazličitije svrhe kao i njihovo istrebljenje naša svakodnevnica. Društvo kao cjelina ima najveću odgovornost za cjelokupni živi svijet.  Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, životinje ugrožava čovjek, predmet su najsvirepijeg iskorištavanje upravo od strane čovjeka bilo da se radi o divljim, farmskim, laboratorijskim, ili kućnim životinjama. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te reflektira stanje u društvu globalno.

Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline čijih smo patnji svjesni svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama. Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

Svako od nas svojim načinom života, navikama, svojim svakodnevnim odlukama može učiniti puno sa svoje strane na unapređenju odnosa između ljudi i životinja.

Ne zatvarajte oči, ignorisanjem problem ne nestaje. Budite humani, poštujete životinje i njihovo pravo na život. Budite odgovoran vlasnik, ne napuštajete svog kućnog ljubimca. Prijavite slučajeve mučenja, zlostavljanja, ubijanja životinje, nelegalnih borbi životinja. Udomite i nahranite napuštenu životinju. Pružite pomoć povrijeđenoj životinji. Dio smo istog svijeta i najodgovorniji smo za njega, poručuju iz Udruženja Šapa.