Grad Zenica uplatio 2,3 miliona KM osnivačkog uloga za “Toplanu Zenica”

Grad Zenica izvršio je danas uplatu 2.346.996,00 KM osnivačkog uloga za kompaniju “Toplana Zenica” d.o.o.  

Na ovaj način stvoreni su svi preduslovi za potpisivanje Ugovora o osnivanju zajedničke kompanije „Toplana Zenica d.o.o.“ koja će Zenici osigurati čišći okoliš i pouzdano grijanje grada, a čiji se početak rada očekuje u prvoj polovini 2020. godine. Grad Zenica u ovom je istorijskom projektu tako postao partner sa 20 % udjela. Kompanija ArcelorMittal Zenica ima 50% udjela, KPA Unicon i FinnFund iz Finske imaju po 15% udjela u Kompaniji “Toplana Zenica” d.o.o..

„Ukupna vrijednost projekta je oko 53 miliona eura. Grad Zenica su ovi prije mene maksimalno zadužili, a da nisu uspjeli riješiti jedan od krucijalnih problema grada. Sa svojim saradnicima uspio sam prvo pripremiti projekat i sada stvoriti uslove za formiranje kompanije, a da pri tome nisam grad zadužio ni za jednu marku. Ponosan sam na ovaj projekat koji nam osim sigurnog izvora toplote za stambene i poslovne objekte, donosi pozitivne ekološke promjene, a vrlo brzo će biti i profitabilan i donositi zaradu našem gradu. Ovo je nastavak pozitivnih promjena u našem gradu kojima želimo poboljšati uslove života svih stanovnika, kako u gradu tako i na selu”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kako je poznato, projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova/skrubera, elektroduvaljke i popravku postojeće opreme Energetike. Planirana je izgradnja tri nova kotla od 50 t/h koji će koristiti plinove koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittal Zenica, tj. koksni i visokopećni plin. Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, obezbijeđenje grijanja gradu Zenici, kao i proizvodnju električne energije.

„Toplana Zenica” će raditi po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući pri tome EU norme.

Svečanost potpisivanja Ugovora zakazana je za sutra, četvrtak u 17 sati u hotelu “Zenica”. Potpisnici dokumenata su Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Jukka-Pekka Kovanen, KPA Unicon iz Finske i Tuomas Suurpaa, Finski Fond za industrijsku saradnju d.o.o. (FINNFUND).