Solarni paneli u izviđačkom centru na Boračkom jezeru

Savez izviđača Grada Zenica sutra organizuje ceremoniju primopredaje 15 solarnih panela sa pratećom opremom, u izviđačkom centru na Boračkom jezeru, uz prisustvo  delegacija gradova Galsenkirchen i Zenice. Gradovi Gelsenkirchen i  Zenica su partneri  /gradovi prijatelji/ već 49 godina.

Cilj ovog partnerstva  je razmjena i prenos znanja između dva grada, i obuhvatao je  vrlo različite teme, iz oblasti kulture, ekonomske saradnje, sporta , nevladinih organizacija /NVO/. U sklopu aktivnosti održivosti, Grad Gelsenkirchen je u pilot projekat “ Komunalnog partnerstva održivosti” uključio Zenicu, i zajednički su intezivirali suradnju u sklopu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda / SDG-s/ .

Cilj projekta je primjer provedbe Agende 2030 i njezine primjene na pojedinim lokalnim razinama. Projekat je započeo u januara 2017. U roku od godinu dana, dva grada su razvila zajedničke ideje za provedbu Agende 2030.  Postavljen je cilj pružanja kvalitetnijeg obrazovanja u oba grada, s ciljem podizanja svijesti održivosti. Plan projekta je izgraditi “solarni most” .

Solarni moduli koji su demontirani sa autobuske stanice u Gelsenkirchen će bit ponovo instalirani u Gelsenkirchenu i Zenici na lokacijama:   Gelsenkirchen / dvorac za djecu, Nienhausen/, Zenica – Savez izviđača grada Zenica,  izviđački centar Boračko jezero. Djeca i mladi oba grada će kroz prateće mjere osposobljavnja i praktičan pristup SDG-i, tako zajednički podržati održivi urbani razvoj. Do kraja 2018 godine mreža učesnika u Gelsenkirchenu i Zenici će raditi na provedbi projekta.

Delegacija Grada Gelsenkirchen će od 17-20.09. 2018 godine, boraviti u Zenici i obaviti razgovore sa lokalnom zajednicom , UNZE , sportskim Savezom  i NVO. Već u  rijedu 19.09., u izviđačkom centru na Boračkom jezeru sa počektom u 12 sati, bit će izvšena ceremonija zvanične primopredaje 15 solarnih panela sa pratećom opremom. Ceremoniji na Boračkom jezeru će prisustvovati delegacije gradova Gelsenkirchen i Zenica, i 60 članova Saveza izviđača grada Zenica.

Zahvaljujemo se gradovima Gelsenkirchen i Zenica, koji su našu organizaciju prepoznali kao ekološki osvješten, i uključili nas u realizaciju i implementaciju projekta   “aGEnda 21”,  te nam omogućili da naš izviđački centar, među prvima, zakorači  u centre za mlade sa izvorima održive energije .

Savez izviđača grada Zenica