Duh srednjovjekovne Bosne oživio na tvrđavi Vranduk

Srednjovjekovna tvrđava Vranduk oživjela je danas u duhu prošlosti. Srednjovjekovna muzika, igre i vještine iz tog doba, program su projekta „Tri kraljice“, koji Muzej grada Zenica organizira u okviru svog tradicionalnog programa „Tragovima bosanskog kraljevstva“ .

Projekat „Tri kraljice“ ima za cilj da promocijom knjiga koje se bave srednjovjekovljem, prezentacijom srednjovjekovnih igara, sportova  i kulinarstva, te održavanjem koncerata muzike iz tog historijskog doba, evocira srednjovjekovnu Bosansku državu i na neki je način oživi u savremenom dobu.

„Zahvaljujući internetu danas nije teško pronaći kompozicije koje su se izvodile prilikom zabava, prije ili nakon ratovanja, kao i sakralnu srednjovjekovnu muziku. Danas smo svirali muziku koju su u Srednjem vijeku izvodili uglavnom na zabavama, prilikom igara i gozbi“, kazao nam je Ado Klobodanović iz ansambla Fugato.

Program „Tragovima bosanskog kraljevstva“ već 11 godina nastoji animirati historijske činjenice i prakse iz srednjeg doba koje svjedoče o postojanosti države Bosne i Hercegovine. Danas su na vrandučkoj kuli neki segmenti svkodnevice od prije desetak stoljeća slikovito prikazani.

„Cilj je da se podsjetimo kako su naši preci voljeli, kako su ratovali, ili se bavili sportom, kako su i šta jeli. Tamo smo, uz ostalo pripremili i prezentaciju tri jela: graha, potkriže i pečenog mesa“, riječi su Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja grada Zenica. (A.H)