Za jedan mjesec u Šalter sali Grada Zenica ovjereno dokumenata koliko za dvije godine ovjere manje općine

Ukoliko bi resorno kantonalno ministarstvo prihvatilo prijedlog da za prijavu na konkurse prosvjetari ovjeravaju samo dva dokumenta, umnogome bi se smanjile gužve u šalter sali i napravile uštede Gradskoj upravi, smatraju u nadležnoj službi. Podatak da je u prošlom mjesecu, računajući pet mjesnih ureda, obavljeno oko 40 000 ovjera dokumenata, što je ravno statistici neke općine za dvije godine, govori u prilog tome.

Juli i august tradicionalno su mjeseci kada je zenička šalter sala puna tokom cijelog dana. Poznato je da se tada nastavnici prijavljuju na konkurse, da se djeca i studenti upisuju u škole i na fakultete, da dolazi dijaspora.

„Bili su konkursi za prijem u radni odnos u Kazneno popravnom zavodu „Novi život“ i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i javni poziv za poticaje pripadnicima boračke populacije“, kaže Aerzemana Čeliković, pomoćnica gradonačelnika.

Oko 24 500 u centralnom i 15 230 u mjesnim uredima ovjerenih dokumenata, kao i 4 550 akata u pisarnici, te 830 onih namijenjenih konkretnom službeniku ili službenici Gradske uprave u prošlom mjesecu, ukazuju na savjestan rad uposlenika šalter sale, kojih bi, s obzirom na obim posla, trebalo da je više.

Ipak analize su pokazale da je ovaj broj od 40 000 ovjerenih dokumenata u jednom mjesecu ravan statistici pojedinih općina za period od dvije godine, navodi naša sagovornica, te napominje da je povećan broj zahtjeva za ispravkom nacionalnosti i za upis državnosti, kao i prijevremenih vjenčanja, kojih je u julu bilo 150. Razlog ovim hitnim vjenčanjima je što mladi bračni parovi odlaze u Zapadnu Evropu gdje su našli zaposlenje.

Pravo na besplatnu ovjeru na desetine dokumenata prosvjetara, koji su isti kao i ranijih godina, dodatno stvaraju gužve i izlažu trošku gradsku upravu.

„Samo jedan obrazac košta 45 feninga u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, odakle su najavili poskupljenje. Mi to sve dajemo besplatno nastavnicima koji se prijavljuju na konkurse koji, opet, cijelu situaciju pomalo zloupotrebljavaju. Neki od njih donesu i po 150 dokumenata na ovjeru. Zato nećemo odustati od ranijeg prijedloga Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta da se ovjeravaju samo dva dokumenta iz Porezne uprave i Zavoda za zapošljavanje, a ostale, koji su svake godine isti, da priznaju bez ovjere. To bi olakšalo i osobama koje se prijavljuju na konkurse škola, zatim sugrađanima koji su u šalter salu došli zbog druge usluge, a napravile bi se uštede Gradskoj upravi Zenica „, kazala je za zenicainfo.ba pomoćnica gradonačelnika Zenice Aerzemana Čeliković. (A.H.)