Potpisani ugovori za sufinansiranje zapošljavanja, u Zenici zaposleno dvanaest pripravnika

Više od 90 poslodavaca koji su aplicirali na javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika srednje i visoke stručne spreme, potpisali su danas ugovore zapošljavanju.

 

Ovaj put pripravnički angažman zasnovaće u javnom i privatnom sektoru dosta više osoba sa srednjom stručnom spremom. U Zenici je osam poslodavaca primilo 12 pripravnika, dva sa srednjom stručnom spremom i deset sa završenim fakultetom. Tako će među ostalim pripravnički staž godinu dana u preduzeću Grijanje obavljati dva Zeničanina, Haris Sejmen, diplomirani inžinjer mašinstva i Benjamin Kolić, diplomirani pravnik. Obojica su univerzitetske diplome stekli prije nešto manje od godinu dana.

„Ovo mi mnogo znači. Prije pet mjeseci sam diplomirao i radio kao trgovac, te sam u jednoj privatnoj firmi popravljao mobilne telefone i računare. Prrpravnički staž vidim kao šansu da se dokažem u profesionalnom pogledu“, kaže Sejmen.

Prema riječima Kolića veoma je teško sjediti kod kuće mjesecima nakon što diplomirate i predavati, bez uspjeha, za pripravnički staž na bezbroj adresa. „Osim toga volio bih nadoknaditi roditeljima uloženo. Oni su finansirali moj studij i sada bih da im pomognem koliko god mogu, a bez posla je to veoma teško“, kaže ovaj 25-godišnjak.

Osnovni mjesečni iznos poticaja je 350 konveritiblnih maraka. Poslodavac se može odlučiti da taj novac usmjerava za doprinose ili da on plaća doprinose i na ovaj iznos poveća za pripravničku plaću, kazao je direktor Službe za zapošljavanje Anto Pešić. Pripravnički aranžman kroz program sufinansiranja pripravnika zasnovaće 192-oje mladih. Postavlja se, međutim, pitanje kako do posla nakon godinu dana pripravničkog staža.

Za sada zaista ne razmišljam o tome. Važno mi je da sam dobio šansu da u struci odradim pripravnički, pa ćemo vidjeti za dalje“, kratko je odgovorio Haris Sejmen. (A.H.)