Bajramska atmosfera u gradu

Sutra je jedan od najvećih praznika islamskog svijeta Kurban – bajram. Pripreme su u porodicama vjernika započele još prije nekoliko dana – prije svega zbog obreda klanja kurbana, kao i običaja čišćenja kuća.

No, današnje gužve u gradu, u mesnicama, prodavnicama, i u tržnici završne su pripreme za doček sutrašnjeg bajrama.

U Zenici danas pravi predbajramski dan. Gužve su svuda. Kupuje se meso i povrće, bajramske hedije, voće i slatkiši. U zeničkoj tržnici svega ima osim jezgre.  Kako kažu zakupci sve što su nabavili odmah su i prodali.

Ne čudi da jezgre nema, baklave se prave dan dva ranije kako bi dovoljno vremena ostalo za spravljanje tradicionalnih slanih delicija. U razgovoru sa sugrađankama koje su na pijaci danas kupovale svježe voće i povrće saznajemo da su se baklave i drugi kolači pravili tokom minulog vikenda, dok se danas pripremaju dolme, a ujutro spremaju pite i kurbansko meso.  Sugrađanima iz dijaspore bajrami su kažu mnogo posebniji i emotivniji kada ih dočekaju u domovini.

Jedva čekamo sutrašnji bajram. Osim što se okupi mnogo rodbine i prijatelja, na trpezi imamo sva tradicionalna jela“  kazala je sunarodnjakinja koja živi u dalekoj Australiji.

Uz bogatu trpezu ovdašnji muslimani bajramuju rado i uz hedije. Kupuju se za poklon i mobiteli i torbice, i nakit i odjeća. Jer kako kaže običaj iz starina: za bajram obuci novo odijelo.

Prema riječima Aline Šarić, radnice obližnjeg butika danas je velika potražnja za haljinama, košuljama, tunikama, a i cijene su u skladu sa bajramskom akcijom.

S obzirom na vrlo povoljne cijene, kao i bajramske akcije u tržnici i obližnjim prodavnicama mnogi će sugrađani sutrašnji Kurban-bajram provesti kako dolikuje. I svakako u miru i slozi sa svojim najdražim. (A.H.)