Sjećanje na Zorka Žepačkića, prvu žrtvu zeničkog HVO-a

U okviru programa obilježavanja značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godina, danas je u Čajdrašu obilježena 26. godišnjica stradanja Zorka Žepačkića, prve žrtve zeničkog HVO-a u proteklom domovinskom ratu.

Na mjesnom groblju Sv. Marko odana je počast i svim žrtvama domovinskog rata, kao i velečasnom Boži Markotiću, vojnom kapelanu.

Zorko Žepačkić, iz zeničkog naselja i župe Čajdraš poginuo je 18. avgusta 1992. braneći, s drugim pripadnicama HVO-a s područja srednje Bosne, Jajce od srpskog agresora. Na njegov, i grob velečasnog Markotića, položili su vijence i zapalili svijeće članovi porodica, bivši saborci,predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i drugi prisutni.

Njihove žrtve jasno su upozorenje da svi oni koji u svrhu dnevne politike i danas pozivaju na eventualne sukobe, zaborave tu priču i okrenu se stvaranju ljepše budućnosti za ovu zemlju, poruka je upućena ovom prilikom.

Došle su nove generacije, ta djeca trebaju ovdje živjeti i uživati, raditi i imati normalno društvo, a ne da 23 godine poslije slušaju priče zbog kojih, kao i teške ekonomske situacije, napuštaju državu. Mi smo se borili za ovu zemlju da ostanemo u njoj, a ne da idemo iz nje, kazao je Željko Ljubanić, ratni zapovjednik zeničkog HVO-a. (S.H.)