Informacione tehnologije kao pokretači privrede BiH

Rođeni Banjalučanin, prof.dr. Mirsad Hadžikadić, upriličio je danas susret sa građanima Zenice,  a tema razgovora bile su Informacione tehnologije kao pokretači privrede Bosne i Hercegovine.

Inače, profesor Hadžikadić prvi je predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Dobitnik je i nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote.

Mi smo bogata zemlja, u smislu resursa, uključujući ljude, prirodne resurse, ali mi moramo biti fokusirani. Mi ne možemo biti odlični u svemu. Pored informacionih tehnologija, važna je energija, zdrava poljoprivreda, turizam. Isto tako mi smo zaista dobri u drvnoj industriji i gdje god odemo , mi imamo prozivodne kapacitet koji se takmiče na svjetskom nivou. Mislim da možemo, da znamo, ali isto tako mislim da nećemo, jer nam je važnija prošlost nego budućnost, kazao je na današnjem susretu profesor Hadžikadić, dodajući da nemamo dugoročan pogled na Bosnu i Hercegovinu. Ne možemo samo sjediti i govoriti kako ništa ne valja, a nismo ništa uradili kao individue, zaključio je Hadžikadić. (D.S.)