Incident o ispuštanju narandžastog dima iz ArcelorMittala još nije procesuiran

0
1710

Sva prekoračenja u pogledu emisije štetnih materija, prašine i dima iz kompanije ArcelorMittal Zenica se evidentiraju i registruju putem uređaja za kontinuirani monitoring i mjerenje, potvrdili su danas za RTV Zenica iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na naš upit šta je urađeno povodom incidenta od prije desetak dana kada je iz pogona Visoka peć u zrak ispuštena veća količina narandžastog dima, Federalni urbanističko – ekološki inspektor Ejub Salkić ističe da je sve registrovano.

Postoje kazne za prekoračenja vremenskog limita za enormne emisije zagađujućih materija ili dima, kazao je Salkić, dodavši da će konačni nalaz u konkretnom slučaju od šestog avgusta biti urađen naknadno.

Podsjećamo, iz kompanije ArcelorMittal Zenica, šestog avgusta je saopćeno da je zbog tehnoloških problema na platformi visoke peći došlo do povećanih emisija prašine koja je bila aktivna 15-ak minuta. Pri tome je istaknuto da se ne radi o pojavi koja bi trebala biti uznemiravajuća, te da nema razloga za paniku. (Š.B.)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime