Mjesec obilja: Voće i povrće koje je najbolje jesti u augustu

Ljekari ističu kako zdravlje ulazi na usta, a stručnjaci za prehranu savjetuju da je onda najbolje jesti sezonsko. Ako je ovo i vaša vodilja, evo koje biste namirnice tokom augusta trebali uvrstiti u jelovnik.

Kajsije

Kajsije sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga ih svakako trebate iskoristiti.

Dinja

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalija. Iako sadrže dosta šećera, dinje imaju malo zasićenih masti i soli, i jako malo holesterola.

Lubenica

Lubenica je pravo ljetno voće s jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvježavajuća, slatka i mirisna.

Breskve

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Veći dio kalorija dolazi od šećera. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, i odličan izvor vitamina C.

Nektarine

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, ali veći dio kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija. Odličan su izvor vitamina C.

Smokve

Ovo je doba godine kada možete uživati u svježim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalija, mangana, vitamina B6, a odličan dijetalnih vlakana.

Grožđe

Iako tokom godine nije pristupačno, sezona grožđa u augustu tek počinje. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka.

Paprika

Paprike su tokom ostalih mjeseci poprilično skupe i pune pesticida. Svakako iskoristite njihovu sezonu jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Ovo povrće možete pripremati na različite načine.

Tikvice

Sezona tikvica sada je na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa dobar je izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine.

Kukuruz

Pristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuhan i sa žara.

Patlidžan

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalija i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana.

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali od njih možete pripremati i razna jela.

(Faktor)