Grad Zenica kupio devet autobusa za potrebe Zenicatransa

Javno komunalno preduzeće “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica ovih je dana pojačalo svoj vozni park sa devet autobusa.

Radi se o autobusima s dizel motorima, marke Mercedes, kapaciteta 120 putničkih mjesta.

Nabavka je izvršena putem tendera, a nakon završenih zakonskih procedura, za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je firma “Junuzović kopex” d.o.o. Lukavac.

Vrijednost kupljenih autobusa iznosi 144.000,00 KM plus PDV.

Odluku o kupovini novih autobusa donio je Nadzorni odbor preduzeća, a sredstva u iznosu od 200.000,00 KM su obezbijeđena u budžetu Grada Zenica za 2018. godinu.

Autobusi su namijenjeni za gradsku vožnju, dok će vozila koja su dosad korištena za javni gradski prijevoz biti korištena za prigradske, što će uveliko doprinijeti boljem i kvalitetnijem pružanju usluga.

Iz Uprave preduzeća koje se, kako je poznato, usljed loše poslovne politike u periodu do 2017. godine nalazi u izuzetno teškoj situaciji, ističu kako su u toku procedure registracije autobusa i da će isti u funkciji građanima Zenice i onima koje borave u našem gradu, biti naredne sedmice.

Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem aktivno je uključena u konsolidaciju JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica kako kadrovskim kapacitetima, tako i finansijskim sredstvima.

Duže vrijeme pokušavamo spasiti ovo preduzeće koje je od velikog značaja za grad i stanovnike Zenice, a njegovim radnicima osigurati redovna primanja. Usljed dotrajalosti voznog parka, Zenicatrans-prevoz putnika svakodnevno trpi velike materijalne gubitke. Nabavljeni autobusi su polovni ali sigurno u mnogo boljem stanju od famoznih Higera i drugih više decenija starih vozila. Vodimo računa i o sigurnosti građana, prije svega školske djece i omladine koja koriste javni prevoz na prigradskim i gradskim linijama i nadamo se da ćemo to postići sa ovih devet autobusa“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

(zenica.ba)