Održana Lastavica 2018.

Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Lastavica održana je danas na istoimenom proplanku u blizini sela Radinovići u Babinu kod Zenice. Riječ je o višestoljetnoj tradiciji ovdašnjih muslimana da se prve nedjelje mjeseca augusta, okupe kako bi proučili dovu za kišu, klanjali podne namaz i družili se sa rodbinom i komšijama u hladovini borove šume.

Ovogodišnja Lastavica 2018. je deseta po redu koja dešava u organizaciji Muftijstva zeničkog uz brojne prateće, vjerske, kulturne i sportske programe, koji su prethodili današnjoj centralnoj manifestaciji.

Prisutnima su se u ime domaćina obratili Ejub ef. Dautović, muftija zenički i predsjednik organizacionog odbora Lastavice 2018. i Jakub ef. Salkica glavni imam Medžlisa IZ Zenica, kao i Salem ef. Dedović, muftija mostarski i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Dodijeljena su, tradicionalno, i lastavička priznanja. Priznanje “Sultan Mehmed Fatih” za poseban doprinos odbrani Bosne i Hercegovine od agresije 1992. – 1995. dodijeljeno je Mirsadu Šestiću, priznanje “Lastavička plaketa” za doprinos u organizaciji ove vjersko – kulturne manifestacije dodijeljeno je Policijskoj upravi Crkvice, dok je “Lastavička povelja” za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana ove godine pripala Salemu ef. Dedoviću, muftiji mostarskom.

Učenjem lastavičke dove i klanjanjem podne namaza završen je program Lastavice 2018., a na platou nastavljeno sa druženjem sa rodbinom i komšijama. ( B. Dorić )