FOTO: Prva noć „TB Interfesta“ otvorena himnom „Nad Zenicom nebo se plavi“

Veliki broj ljubitelja tamburice i starogradske pjesme okupio se večeras na Trgu Alije Izetbegovića, gdje je, u okviru ljetnog festivala u Zenici, održana prva noć TB Interfesta i druga međunarodna smotra tamburaških orkestara u organizaciji Gradskog umjetničkog društva Filigran iz Zenice.

Dvodnevni međunarodni festival tamburica, u kojem učestvuju tamburaški sastavi iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, otvorenim je proglasio Nandino Škrbić, direktor Javnog preduzeća Radio-televizija Zenica, koje organizuje sve sadržaje ovogodišnjeg Zenica Summer Festa.

Festival vodi legendarni Enver Šadinlija, a prva kompozicija izvedena večeras bila je zenička himna „Nad Zenicom nebo se plavi“, koju su na tekst Branka Tucakovića, izveli tamburaški orkestar GUD-a  Filigran i vokalni solista Dževad Mustafić.

Uz sevdalinke i najljepše starogradske i etno pjesme regiona, u tamburaškom aranžmanu, protekla je prva noć Interfesta. Zaključena je dodjelom zahvalnica svim solistima, Dževadu Mustafiću, Hajrudinu Halaću Heliju, Draženu Čoliću, Omeru Kadriću i Tariku Hrustiću, koji su noćas zabavljali publiku i poklonili im ugodno muzičko veče.

Tamburaški festival se nastavlja sutra, a u njemu učestvuju Crnogorski tamburaši, Prijepoljski tamburaši, Mladi vareški tamburaši, Tamburaški sastav Gornji Rahić i Mirsada Mekić, Tamburaški sastav Zlatne žice i tamburaški orkestar GUD-a Filigran iz Zenice. (S.S.)