Okrugli sto o utjecaju muzike na mentalno zdravlje ljudi

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već drugu godinu učestvuje u aktivnostima “Promocija zdravih stilova života, očuvanje i unaprijeđenje mentalnog i fizičkog zdravlja bavljenjem kulturno-umjetničkim aktivnostima” u saradnji sa Gradskim umjetničkim društvom „Filigran“ Zenica.

U prostoru Multiplexa “Ekran” Zenica, u sklopu Summer Fest Zenica održan je Okrugli sto na kojem je učestvovao tim Službe za školsku higijenu Zavoda za javno zdravstvo INZ-a. Glavni dio diskusije odnosio se na utjecaj muzike na mentalno zdravlje ljudi, posebno mladih osoba.

Mladima se na globalnom nivou, a putem društvenih mreža, reklama i drugih masovnih medija, nameću određeni obrasci ponašanja, što u konačnici može dovesti do razvoja nezdravih navika.

Lepršavo igranje folklornih igara uz njegovanje tradicionalne pjesme i instrumenata je dobra alternativa izlaganju porocima današnjeg vremena (sjedilački način života zbog previše vremena provedenog pred računarom, mobilnim telefonima i televizijom, korištenje duhanskih proizvoda, odlazak u kladionicu i sl.).

U okviru teme Okruglog stola, Institut će provesti anketni upitnik o uticaju muzike na pozitivne vibracije kod ljudi. Cilj projekta je promovirati zdrave stilove života kroz očuvanje i unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica