FOTO: Održana 9. Noć Rock'N'Rolla na Tvrđavi Vranduk

Zenički rock bendovi su žestokom svirkom otvorili 9. Noć Rock'N'Rolla, koja na Tvrđavi Vranduk svakog ljeta okupi brojne ljubitelje ovog muzičkog pravca, kao i domaći, mladi muzički potencijal, od kojeg se očekuje da će dostojno naslijediti bardove rocka ovih prostora.

Zeničku rock'n'roll stage-manifestaciju podržali su tokom godina legendarni Vajta i Tifa, a njen osnovni cilj je promocija mladih bendova i podrška u njihovom razvoju i postavljanju na čelo ovdašnje rock-kulture, koja, tvrde upućeni, ima itekako svijetlu budućnost.

Rock'N'Roll je uvijek egzistirao, sve vrijeme evoluirajući, reflektujući dominantne društvene tokove i zauzimajući se za pozitivne političke ideje i akcije, – komentariše jedan od osnivača Noći Rock'N'Rolla u Vranduku, predsjednik Udruženja estradnih umjetnika Zenice, Nisvet Abdulović, ponosno dodajući da je na Vranduku u proteklih devet godina nastupilo više od 30 bh. bendova.

Večeras je živom svirkom i jakim ritmom vijernu zeničku rock publiku zabavljalo 30-ak bubnjara, solo gitarista i basista iz Zenice, Breze, Banjaluke, Travnika, Bihaća…, žestoki momci iz poznate Ze-selekcije, uvijek drag gost, travnički bend Extra 2000, Rock Up iz Zenice, Mery Jam iz Banjaluke sa mladim R'n'R nadama, Irnesom i Emom.

Rock'N'Roll je lucidan životni žanr, društveni pokret i vitalni kapacitet, koji vas samo jednom udahne i zauvijek ste njegovi. Sinteza žive svirke i energije Rock'N'Rolla najpotpunije se manifestuje u prirodi, pa je ambijent poput Vranduka bio naš pravi izbor. Srednjovjekovni prostor u ovom kontekstu simbolizuje dugovječnost i postojanost Rock'N'Rolla, – komentariše Abdulović, dodajući da ovaj muzički pravac ima svoje mjesto i budućnost u Zenici, što dokazuje činjenica da je Noć Rock'N'Rolla uvrštena i u program Zenica Summer Festa.

Iznenađenje večeri bio je Abdulovićev prijatelj, Dragan Stojković zvani Bosanac, poznat kao uspješni kompozitor, harmonikaš i producent, koji, kaže, pjeva narodnjake, ali je roker  u duši.

Ova tradicionalna manifestacija trajala je do kasno u noć…