Godišnje u BiH iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM

Više od tri milijarde KM bh. dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, a predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH smatraju da je ta cifra veća za duplo.

Istaknuto je to tokom devetog po redu Kongresa tog saveza koji je počeo jutros u Sarajevu.

Predsjednik Saveza Hasan Šehović kaže da dva miliona Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica svoje države neće da se zadrže na toj cifri, želeći da ulaganja u BiH budu tretiran kapital.

– Želimo da se osnuju investicioni fondovi, da bi se iz tih fondova pratili projekti u BiH, tako bi mi ušli u ekonomiju naše države – rekao je Šehović.

U vezi s uslovima ulaganja u BiH, smatra da se prilagođavaju ulagačima.

– Stvari su krenule na bolje. Ja sam firmu registrovao za sedam dana, poteškoće postoje, ali se to prevazilazi. Imamo povoljan porezni sistem, i to je jedan od uslova koji se treba iskoristiti – naglasio je Šehović.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je istaknula da Ministarstvo koje vodi radi sve da bi stvorilo uslove kako bi BiH ostvarila najbolju saradnju sa svojom dijasporom.

– Dva miliona ljudi boravi van svoje države, i mi smo postali svjesni potencijala koji dijaspora ima. Rukovodeći se tim na Vijeću ministara BiH smo prošle godine usvojili Politiku saradnje sa iseljeništvom – podsjetila je Borovac.

Smatra da je važnost dijaspore, osim doznaka, u naučnom i stručnom potencijalu.

– Mi te potencijale želimo da usmjerimo u BiH – naglasila je Borovac.

Organizator današnjeg Kongresa je Savez dijaspore, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Tokom dana bit će održani okrugli stolovi o ulozi dijaspore u ekonomskom razvoju BiH i o očuvanju identiteta, kulture i jezika građana BiH u dijaspori.

Također, na ovogodišnjem kongresu koji je organiziran pod nazivom ”BiH je (i) naša domovina” trebalo bi biti izabrano rukovodstvo Saveza.  (Fena)